Hela tillbyggnaden som Jeanette Lindhe och Robert Nilsson på Skärholma gård visar upp är byggd av hampa. Det naturliga materialet är så pass starkt att det kan fungera som både bärande vägg och isolering.

Hela tillbyggnaden som Jeanette Lindhe och Robert Nilsson på Skärholma gård visar upp är byggd av hampa. Det naturliga materialet är så pass starkt att det kan fungera som både bärande vägg och isolering. Foto: Mikael Öhrn

Rusning efter hampa utan rus

Stor efterfrågan inom bland annat byggindustrin på Klippanodlad industrihampa

KLIPPAN.

Att hasch och marijuana utvinns ur hampaplantan, kände möjligtvis de flesta till. Men av dess stjälkar får man även skävor och långfiber som bland annat kan användas för att bygga hus på ett hållbart och miljövänligt vis. Något som Jeanette Lindhe och Robert Nilsson på Skärholma gård nu har belönats för i en landsomfattande tävling.

Av
Mikael Öhrn

Många förknippar nog hampaplantan, eller Cannabis Sativa som är dess vetenskapliga namn, med den rusframkallande haschen eller marijuanan. Men den så kallade industrihampan är inte narkotikaklassad och kan utöver dess rent medicinska effekter även användas som till exempel byggmaterial. På köpet anses den dessutom vara miljövänlig.

Det är just denna industrihampa som Robert Nilsson och Jeanette Lindhe på Hampabonden på Skärholma gård, mellan Ljungbyhed och Klippan, har odlat kommersiellt sen förra året.

– Här är både väggar och tak gjorda av hampa, kalk och vatten, säger Jeanette Lindhe när hon och Robert Nilsson visar runt i den tillbyggnad som de har gjort på gården.

Det är ett av endast fyra liknande hus i Sverige.

– Jag brukar säga att vi har odlat vårt hus, från frö till hus, säger Robert Nilsson och nämner att de skävor och långfiber som utvinns ur industrihampan är så pass starka att de blir både bärande vägg och isolering.

Baksidan av innerväggen, det vill säga så som materialet ser ut innan det har tillkommit puts och väggfärg.

Baksidan av innerväggen, det vill säga så som materialet ser ut innan det har tillkommit puts och väggfärg. Foto: Mikael Öhrn

Paret och deras hampagård stack ut rejält när Landshypotek Bank nyligen anordnade tävlingen "Din gård, din möjlighet". En tävling som banken anordnade redan 2015 och 2016, men sen lade ner på grund av för lågt intresse. I år kände den att det var dags att återuppta den.

– Det har aldrig varit så många som har deltagit förr, säger Anna Berglund, marknadsprojektledare på Landshypotek Bank, som var en av bankens representanter som kom till gården för att utdela den symboliska checken på 50 000 kronor som var förstapriset.

Hela 142 gårdar runtom i Sverige anmälde sig till tävlingen och delade med sig av sin historia och nära 40 000 personer valde att lägga en röst på sin favoritgård.

– Det här är ett fantastiskt sätt att visa på den mångfald som finns, säger Anna Berglund.

Något annat som är positivt med hampan som till exempel byggmaterial är att det inte kan ta fyr.

Något annat som är positivt med hampan som till exempel byggmaterial är att det inte kan ta fyr. Foto: Mikael Öhrn

Jeanette Lindhe och Robert Nilsson har redan fått flera förfrågningar från arkitekter som vill komma och titta.

– De vill rita hus med den här tekniken, säger Robert Nilsson och nämner att det har visats intresse när det även kommer till byggnationen av ett nytt yogacenter i Lund.

Men det är inte enbart inom byggbranschen som industrihampan kan komma till användning. Av skävorna och långfibrerna får man även stall- och kattströ. Här hoppas paret att på sikt kunna starta igång storskalad produktion.

– Det ska vi uppvakta Klippans kommun med för där kan det bli arbetstillfällen. Men då behöver vi hyra mark och lokal, säger Robert Nilsson.

Jeanette Lindhe och Robert Nilsson fick motta en check på 50 000 kronor från Landshypotek Bank som första pris i bankens tävling

Jeanette Lindhe och Robert Nilsson fick motta en check på 50 000 kronor från Landshypotek Bank som första pris i bankens tävling "Din gård, din möjlighet". Foto: Mikael Öhrn

Att det till slut var de som tog hem förstapriset i Landshypotek Banks tävling är förstås stort.

– Det är fantastiskt underbart, så coolt. Det känns nästan för bra för att vara sant, säger Jeanette Lindhe.

– Vi kommer så klart att återinvestera pengarna i gården, säger Robert Nilsson.

Skärholma gård har utöver hampaodlingen bland annat även bengaluppfödning och försäljning av sanitets- och djurprodukter.

Visste du att...

...redan för 10 000 år sedan ska människor i dagens Kina ha börjat väva hampaväxtens fibrer. I tusentals år producerades majoriteten av jordens alla fibrer, tyger, lampoljor, papper och mediciner ur just hampan, samtidigt som det även var en viktig näringskälla för både människor och djur. När syntetiska material gjorde sitt inträde i det moderna samhället i början av 1900-talet, förbjöds hampan och föll snart också i glömska. På senare tid har hampaindustrin emellertid hamnat i strålkastarljuset igen.

...mellan 1970 och 2005 var odling av industrihampa helt förbjuden i Sverige. Idag är det däremot tillåtet att odla industrihampa igen, förutsatt att THC-värdet håller sig under det lagliga gränsvärdet på max 0,2 procent.

...med över 50 000 olika användningsområden ses hampa av många som en av jordens främsta förnybara resurser. Bland annat tillverkas biobränsle, livsmedel, kläder, byggmaterial, smörjmedel, kosttillskott, papper, textil, och rep av hampa.

Källa: Hampaförbundet.se

Publicerad 11 June 2019 09:50