Örkelljunga FK anordnar prova-på-orientering hela sommaren, både till fots i Grytåsa och till sadel i Örkelljunga.

Örkelljunga FK anordnar prova-på-orientering hela sommaren, både till fots i Grytåsa och till sadel i Örkelljunga. Genrebild: Adobe Stock

Här kan du orientera till både fots och sadel

Örkelljunga FK hoppas få fler att välja naturen

ÖRKELLJUNGA.

Nu kan du testa på enklare orientering både till fots och sadel, helt i ditt eget tempo och precis när du själv vill. Åtminstone om du tar dig till Örkelljunga eller Grytåsa strövområde, mellan Eket och Örkelljunga. Initiativet kommer från Örkelljunga FK som hoppas kunna locka fler människor ut i naturen.

Av
Mikael Öhrn

För fjärde gången kör Örkelljunga Friluftsklubb Naturpasset, det vill säga enklare orientering för motionärer, i Grytåsa i nuvarande tappning. Därtill har man återupptagit cykelorienteringen – Skoj på hoj, som den heter – inne i Örkelljunga.

– Det är dels för att få folk ut i naturen, så att folk får frisk luft och motion. Sen hoppas vi ju att någon blir biten och vill komma till föreningen också. Sen är det ju dels för att våra egna medlemmar också ska kunna komma ut förstås, säger Björn Persson, styrelseledamot i Örkelljunga FK.

Det hela drog igång den 13 maj och kommer att pågå fram till den 4 augusti.

– Det är roligt att många som promenerar och cyklar kör kanske de här invanda vägarna, men här kommer de ut på nya stigar som man kanske normalt sett inte kommer ut på, säger Björn Persson.

"Det är tämligen enkel

orientering"

Och allting sker helt och hållet i ditt eget tempo. Det finns 30 kontroller utsatta i skogarna vid Grytåsa, plus att det finns 20 kontroller utsatta på vägarna i Örkelljunga för själva cykelorienteringen.

– Så man kan välja själv när man vill köra. Man köper det här paketet, sen är det precis valfritt med tid och väderlek, säger Björn Persson.

Någon större förkunskap krävs inte, men är du helt grön kan det förstås vara lite svårare.

– Du kan vara nästintill nybörjare, det tycker jag. Ju mer nybörjare du är, desto svårare är det. Men det är inga kontroller i vildmark, utan de flesta är ganska enkla. Någon går en bit från stigen, men det är ingen svår orientering utan den riktar sig till motionärer, säger Björn Persson.

Samma gäller med cykelorienteringen, den går att genomföra på en helt vanlig cykel.

– Så du behöver ingen mountainbike utan det är tämligen enkel orientering, säger Björn Persson.

Är du sugen att testa på finns det paket med kartor och information att köpa i utvalda butiker i Örkelljunga. Dessa paket kostar 100 kronor. Vilka butikerna är och mer information hittar du, dels på Örkelljunga FK:s hemsida, dels på deras Facebooksida.

Publicerad 26 May 2019 06:00