Dricksvattnet är det ingen fara för men kommunen avråder från bevattning, biltvätt och fyllande av pooler. Allmänheten uppmanas även att vara sparsamma i duschen, tvätten och disken.

Dricksvattnet är det ingen fara för men kommunen avråder från bevattning, biltvätt och fyllande av pooler. Allmänheten uppmanas även att vara sparsamma i duschen, tvätten och disken. Genrebild: Adobe Stock

Dricksvattenbrunn sönder – kommunen uppmanar till sparsamhet

Läget inte akut men bevattning, biltvätt och fyllande av pooler avråds

PERSTORP.

Undvik bevattning, biltvätt och fyllande av pooler – det är kommunens uppmaning till allmänheten sedan det uppdagats att det är problem med produktionen av vatten. Men än är läget inte akut.

Av
Mikael Öhrn

Det är problem med produktionen av vatten i kommunen och som en ren försiktighetsåtgärd går man nu ut och uppmanar allmänheten att vara sparsamma med förbrukningen.

– Det är i samband med att en av våra dricksvattenbrunnar har gått sönder och behöver repareras, säger Alexander Hovander, tillförordnad teknisk chef på kommunen.

För arbetet krävs specialmaskiner, bland annat speciella brunnsborrar, och dessa finns inte överallt. Det är samtidigt ett hårt tryck på de som finns. Reparatör och specialmaskiner är dock på gång, men reparationsarbetet beräknas ta upp till tre veckor. Oavsett manar Alexander Hovander till lugn. Är man sparsam ska det inte vara fara på färde.

– Situationen ser bra ut i sig, det är inte så att vi sitter i ett akut läge men man bör ändå beakta att man ska ta det försiktigt. Vi har vatten så det räcker, men att fylla på poolen kanske inte är det bästa, säger Alexander Hovander.

Skulle tillgången på vatten bli för låg kan bevattningsförbud införas, vilket innebär att endast dricksvatten till hushållsbehov och personlig hygien är tillåtet.

Mer information finns på kommunens hemsida.

Kommunens tips på hur du sparar vatten

Fyll en kanna med vatten och ställ den i kylskåpet, så slipper du låta vattnet rinna tills det är kallt.

Undvik att diska under rinnande vatten. Använd istället diskhon eller en balja. Vad det gäller dick- och tvättmaskiner kör endast fulla maskiner.

Ta korta duschar och stäng av kranen när du tvålar/schamponerar in dig. Samma när du borsta tänderna eller rakar dig, stäng av kranen. Avstå från bad.

Publicerad 24 May 2019 11:05