Luca Atanasovski, Adrian Ramadani, Sahra Al-Baidhani och Leen Hamid i 60-talshörnan i matsalen på Haganässkolan. Specialpedagog, tillika skyddsombud, Kerstin Lindecrantz-Noreson i förgrunden.

Luca Atanasovski, Adrian Ramadani, Sahra Al-Baidhani och Leen Hamid i 60-talshörnan i matsalen på Haganässkolan. Specialpedagog, tillika skyddsombud, Kerstin Lindecrantz-Noreson i förgrunden. Foto: Mikael Öhrn

Reste tillbaka till 60-talet inför skolflytten

I höst får eleverna på Haganässkolan flytta in i moduler i väntan på en helt ny skola

ÅSTORP.

För 51 år sen stod Haganässkolan klar. Var den ny och fräsch då har tiden däremot hunnit ifatt den idag. Efter sommarlovet inleds en ny era här och den gamla skolan kommer snart att börja rivas. Med anledning av detta har eleverna den senaste veckan gjort en liten tidsresa tillbaka till decenniet då skolan först såg dagens ljus – 60-talet.

Av
Mikael Öhrn

Glassbilen kom med glass, lärarna klädde sig tidsenligt och på rasterna spelades det kula och dansades jenka. Även om det var intressant att göra en mindre tidsresa tillbaka till 60-talet var det helst här och nu som eleverna ville vara.

– Jag växer hellre upp den här tiden än på 60-talet, säger Luca Atanasovski.

Han tror inte heller att jenkadansen blir en ny trend på skolgården.

– Nä, jag tror inte det, säger han och skrattar.

I matsalen hänger en utställning om 60-talet som eleverna har jobbat med. Bland annat musiken, bilarna och klädmodet har synats i sömmarna.

– Vissa var snygga och vissa var konstiga, säger Adrian Ramadani åsyftandes såväl frisyrer som de karakteristiska jeansen med vida ben nertill.

– Jag gillade hippiekläderna, säger Leen Hamid.

Jobbade tjejerna mer med klädmodet, fokuserade killarna mer på bilarna.

– Bilarna var formade på olika sätt. De hade utbuktningar förr, säger Luca Atanasovski.

I projektet ingick det även att prata med äldre släktingar som hade upplevt 60-talet på nära håll. Sahra Al-Baidhani hade pratat med sin mormor.

– Skolan var annorlunda då. Min mormor fick gå på lördagar också. Och hon hade en sträng lärare, Man kunde få en linjal på fingrarna eller fick man ha en dumstrut på huvudet och stå i en hörna, säger hon.

De gamla skolbyggnaderna är snart ett minne blott.

De gamla skolbyggnaderna är snart ett minne blott. Foto: Mikael Öhrn

Efter många turer fram och tillbaka är det nu klart att det ska byggas en ny skola, delvis på befintligt skolområde, delvis på den så kallade Bjärshögs träningsplan. Den gamla skolan kommer så småningom att rivas och redan till höstterminen ska det stå moduler i två plan redo att flytta in i under tiden som skolbygget ska pågå.

– Det har varit så många turer om nybyggnation genom åren. Det har pågått i 20 år ungefär, säger Kerstin Lindecrantz-Noreson, specialpedagog, tillika skyddsombud, på skolan.

Hon var själv en av de första eleverna på skolan 1968.

– Då gick jag i tredje klass, minns hon.

Särskilt sentimental blir hon inte över att den gamla skolan så småningom ska rivas, tvärtom.

–Det känns jätteskönt. Äntligen! För det här har varit mycket kämpande. Det är en stor sten som fallit från mina axlar, säger hon.

Utöver att skolan är sliten och nedgången är den uppdelad i flera olika huslängor, något som inte är optimalt för den moderna skolan.

– Som det är idag arbetar man mer tillsammans. Det fungerar inte här, säger Kerstin Lindecrantz-Noreson.

Även eleverna ser fram emot att få flytta till nya lokaler, om än tillfälligt till moduler i ett första skede.

– Det känns roligt att få börja på en ny skola. Denna är väldigt gammal, säger Luca Atanasovski.

Delar av Bjärshögs träningsplan kommer att bebyggas.

Delar av Bjärshögs träningsplan kommer att bebyggas. Foto: Mikael Öhrn

Publicerad 18 May 2019 06:00