Foodhills kommer att minska koldioxidutsläppen med 2 900 ton per år från och med i höst. Detta sedan man inlett ett samarbete med bioenergiföretaget Neova.

Foodhills kommer att minska koldioxidutsläppen med 2 900 ton per år från och med i höst. Detta sedan man inlett ett samarbete med bioenergiföretaget Neova. Arkivfoto: Per Ohlsson

Foodhills ska minska koldioxidutsläppen med 2 900 ton per år

BJUV.

Nu tas nästa steg i utvecklingen av Foodhills på det gamla Findusområdet. Från och med i höst ska livsmedelsproduktionen här bli miljövänligare. Detta sedan man inlett ett samarbete med bioenergiföretaget Neova.

Av
Mikael Öhrn

Hållbar och miljövänlig uppvärmning av livsmedelsproduktionen är framtidens melodi på Foodhills. En ny biovärmeanläggning ska nämligen göra att koldioxidutsläppen här sänks med 2 900 ton per år från och med i höst.

– Vi valde att ingå samarbete med Neova eftersom det är ett stort företag med etablerad verksamhet i Bjuv och som delar idén om hållbar produktion. Foodhills Fastighets AB vill möjliggöra hållbar livsmedelsproduktion och Neova jobbar med att producera hållbar värme. Med samarbete kan vi fokusera på att skapa förutsättningarna för framtidens hållbara livsmedelsproduktion, säger Mikael Halling, vd på Foodhills Fastighets AB, i ett pressmeddelande.

En ny anläggning kommer att byggas av Neova. Istället för som tidigare vara naturgasbaserad kommer den nya anläggningen att producera värme med träflis som bränsle. En rökgaskondensor kommer dessutom att installeras för att kunna utvinna maximalt med energi, detta genom att fånga den värme som annars hade försvunnit genom skorstenen.

– Med den här lösningen hjälper vi Foodhills fokusera på att hitta lösningen till en cirkulär och hållbar livsmedelsproduktion. Detta genom att göra det vi är experter på – leverera biobränslebaserad värme som är hållbar och koldioxidneutral, säger Kenny Westlund, försäljningschef på Neova, i samma pressmeddelande.

Bygget av den nya anläggningen kommer att påbörjas nu under våren. I september ska sedan värmeleveranserna starta igång.

Publicerad 17 May 2019 10:20