Jennie Filipsson Eriksson har vunnit SM i fyrgång V2 och deltagit på en mängd SM-tävlingar.

Jennie Filipsson Eriksson har vunnit SM i fyrgång V2 och deltagit på en mängd SM-tävlingar. Foto: Joel Winqvist

Starka känslor i islandshästleden: "Det är diskriminerande"

Vill vara en del av Riksidrottsförbundet – men lär åter nekas en plats

SÖDERÅSEN.

För fjärde gången försöker nu svenska islandshästförbundet få en plats i svensk idrotts finrum, men mycket talar för att planerna åter går i stöpet. Men hur påverkar det här egentligen den enskilde tävlingsryttaren? Vi åker till Ljungbyhed för att söka svar.

Tre gånger tidigare har svenska islandshästförbundet (SIF) sökt medlemskap i Riksidrottsförbundet (RF); men ansökningarna 2005, 2013 och 2015 gav samtliga negativa besked.

Nu gör man ett nytt försök. I slutet av maj i år hålls riksidrottsmötet där besluten om vilka nya förbund som ska få en plats ska tas.

Och det ligger många godbitar i potten; främst ett statligt anslag på 1,3 miljarder att dela på för de idrottsförbund som ingår i RF.

Och själv anser islandshästförbundet att man motsvarar alla kriterier som krävs för att få vara med.

– Våra medlemmar har rätt att vara en del av den svenska idrottsfamiljen eftersom vårt idrottsförbund uppfyller alla krav som ställs, sa Anna Albinsson, ordförande för islandshästförbundet, nyligen i ett uttalande till de svenska medierna.

Just nu råder det något som kan liknas vid en form av upprorsstämning bland islandshästfolket i landet. För riksidrottsstyrelsen rekommenderar nämligen sina medlemsförbund att rösta nej till att SIF ska få en plats i RF. Styrelsen anser istället att SIF borde ingå i Svenska Ridsportförbundet (SvRF). Motiveringen är att förbunden är närbesläktade och båda använder samma "redskap", alltså en häst.

Sverige en av världens främsta nationer inom islandhästsporten, berättar Ljungbyhedryttaren. Vid VM 2017 tog Svenska landslaget 14 medaljer samt satte ett världsrekord bland annat.

Sverige en av världens främsta nationer inom islandhästsporten, berättar Ljungbyhedryttaren. Vid VM 2017 tog Svenska landslaget 14 medaljer samt satte ett världsrekord bland annat. Foto: Joel Winqvist

Obegripligt, anser den lokala tävlingsryttaren Jennie Filipsson Eriksson som bor utanför Ljungbyhed och är medlem i Helsingborgsklubben Islandshästföreningen Gandur.

– Det är diskriminerande. Vi känner oss orättvist behandlade, säger hon.

Hon menar att tävling med islandshästar är en helt egen sport, med egna anpassade arenor, tävlingsregler, bedömningar, utföranden och så vidare, som tydligt skiljer sig från SvRF:s reglemente.

Hon kan ha förståelse för att den som inte är insatt kan tycka att det vore en bra idé för islandshästförbundet att vara en del av SvRF.

Det skulle vara ett erkännande för vår sport, som idrottsmänniska

– Är man inte insatt så kan det verka luddigt, att "det blir väl bättre om dem är med där". Men jag tycker att vi är värda att lyssnas på och respekteras för den idrott vi håller på med, menar Ljungbyhedbon.

Från förbundshåll har man påpekat att det finns flera medlemsförbund i RF som har gemensamma redskap men ändå ses som helt skilda sporter. Som bandy och ishockey, eller bangolf och golf, för att ta några exempel.

Varför är det viktigt för dig som enskild tävlingsryttare att ansökan går igenom?

– Det skulle vara ett erkännande för vår sport, som idrottsmänniska. Jag tycker att våra sporter ska få lov att vara de dem är. Vi ska få göra som vi vill, hoppningen som de vill, dressyren som de vill. Det vore fine, menar Jennie Filipsson Eriksson.

Publicerad 14 May 2019 09:59