Den tredje reserverade månaden har haft viss effekt på hur stor andel av föräldrapenningdagarna som män tar ut.

Den tredje reserverade månaden har haft viss effekt på hur stor andel av föräldrapenningdagarna som män tar ut. Genrebild: Adobe Stock

Så stor andel av föräldraledigheten tas ut av män

Skiljer sig från kommun till kommun

SÖDERÅSEN.

Det varierar från kommun till kommun hur många föräldrapenningdagar som män tar ut, jämfört med hur många dagar som kvinnor tar ut. Enligt en analys från Försäkringskassan har den tredje så kallade pappamånaden gjort uttaget något mer jämställt.

Av
Mikael Öhrn

I hela landet ökade mäns uttag av föräldrapenningdagar med 1,4 procentenheter från 2017 till 2018. Enligt Försäkringskassans analys är det den tredje så kallade pappamånaden som har gjort skillnad.

– Vi ser att den har lett till ett mer jämställt uttag av föräldrapenning mellan män och kvinnor. Den tredje månaden har främst påverkat pappor som har medelhög utbildning, motsvarande gymnasieutbildning, säger Alexandra Wallin, chef för avdelningen barn och familj på Försäkringskassan, till nyhetsbyrån Siren.

Enligt Försäkringskassans analys av den tredje reserverade månaden har den inte haft någon effekt på de pappor som tar ut minst föräldraledighet. Deras bedömning är att inte heller fler pappamånader kommer att göra skillnad.

– Vi tror att det är svårt att nå den grupp män som har lägst uttag av föräldraledighet med reserverade månader. Det är så mycket annat som påverkar, inte minst normer, värderingar och förväntningar från omgivningen, fortsätter Alexandra Wallin.

Totalt tog män ut 29,3 procent av föräldrapenningdagarna, totalt sett i hela landet, under förra året. På kommunnivå varierar det från 37,8 procent i Dorotea till 21,6 procent i Haparanda.

Så här stor var andelen i din kommun

Örkelljunga 29,2 procent

Åstorp 27,7 procent

Bjuv 25,2 procent

Klippan 24,0 procent

Perstorp 21,9 procent

Publicerad 14 May 2019 11:36