Kommunpolis Bo Blixt, Kenneth Bolinder (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden och Erika Duvner, trygghetssamordnare på kommune besökte Sparbankstorget i Ekeby i förra veckan.

Kommunpolis Bo Blixt, Kenneth Bolinder (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden och Erika Duvner, trygghetssamordnare på kommune besökte Sparbankstorget i Ekeby i förra veckan. Foto: Mikael Öhrn

Polis och kommun lyssnade in medborgarna

En mindre turné till kommunens tätorter avslutades i förra veckan

EKEBY/BILLESHOLM/BJUV.

Polisen, kommunens trygghetssamordnare och andra representanter från kommunen har gjort en liten turné med polisens mobila kontor till kommunens tre tätorter. Medborgarna kom med både vin och vatten.

Av
Mikael Öhrn

Den 23 april mötte polisen och representanter från kommunen allmänheten i Bjuv och i förra veckan var det dags att stanna till i Billesholm och Ekeby.

– Det är något, som i alla fall från polisens sida, är inskrivet i regelverket att vi ska ha en medborgardialog och få synpunkter från medborgarna vad de tycker, säger kommunpolis Bo Blixt.

Erika Duvner, trygghetssamordnare på kommunen fyller i.

– Det är väldigt värdefullt. För mig är det superviktigt att träffa medborgarna och höra vad som kan komma spontant när man träffas, säger hon och berättar att medborgarna under turnén även fått chansen att svara på en enkät.

– Vi frågar vad man känner till om kommunens trygghetsskapande arbete och att vi driver det tillsammans med polisen, fortsätter hon.

Synpunkterna från allmänheten har varit av blandad karaktär.

– Det har varit ömsom vin, ömsom vatten. Det finns de som tycker det är bra i ett område och som känner att det är väldigt tryggt, sen finns det någon annan i samma område som tycker det är väldigt otryggt. Men generellt sett har vi fått ett väldigt positivt bemötande, säger Bo Blixt.

Många synpunkter rör trafikfrågor. I Ekeby klagas det till exempel mycket på buskörning med mopeder, a-traktorer och epa-traktorer. I Billesholm fanns det klagomål på att det går en del tung trafik genom orten.

– Jag kan tänka mig att de går på gps:en. En som bor på Storgatan i Billesholm berättade att när det passerade tunga fordon på Storgatan så dallrade tavlorna på väggen, säger Bo Blixt och berättar att det inte finns något körförbud mot tunga fordon på gatan.

Många var annars nöjda med det trygghetsskapande arbetet, men många önskade också se polisen ute och patrullera oftare.

– Man tycker att det är trygghetsskapande och positivt att vi visar upp oss, men kanske önskar att vi visar upp oss lite mer frekvent, säger Bo Blixt.

Någon särskild trend går inte att urskönja i Bjuv för tillfället, men i Billesholm har det förekommit en hel del skadegörelse på Jens Billeskolan.

– För mig är det intressant att få veta orsaker bakom detta och hur man kan förbättra både attityder och skalskydd. Det är mycket pengar som läggs som man lägga på mer framåtriktade insatser, säger Kenneth Bolinder (S), ordförande i barn– och utbildningsnämnden, inom vilken även sociala frågor faller.

Det är framför allt när skolorna har lov som skadegörelsen i kommunen ökar.

– Där jobbar jag med Erika (Duvner) och tittar på vad vi gör på sommaren när barnen är lediga i tio till tolv veckor. Vi har sommarlovsprogream och rondering av vaktbolag mer frekvent ute på skolorna. Där har vi valt väktare med per pedagogisk talang, så de ska inte bara vara auktoritära, säger Kenneth Bolinder.

Tidigare har det förekommit en del problem på och kring friluftsbadet i Bjuv.

– Där har vi gjort ett par justeringar för att förebygga i sommar, säger Erika Duvner.

Publicerad 14 May 2019 11:45