Den första kullen trafikskolelärare klara för arbetslivet.

Den första kullen trafikskolelärare klara för arbetslivet. Bild: Klippans kommun/Adobe Stock

Den första kullen trafiklärare går ut – alla 23 har fått jobb

"Branschen skriker efter folk" säger utbildningsansvarige Ronny Olesen

KLIPPAN.

Den första kullen trafiklärare har tagit examen på Tegelbruksskolans yrkesutbildning – och alla 23 har fått jobb. "Branchen skriker efter arbetskraft" säger Ronny Olesen som är ansvarig för uppdragsutbildning i Klippan.

Av
Mattias Grenholm

För ett drygt år sedan blev trafiklärarutbildningen en del av Tegelbruksskolans yrkesutbildningar helt i egen regi och under det första året har de ansvariga fått pröva sig fram för att för att hitta formen på utbildningen.

– Det har varit lite rörigt med nya, inte helt färdiga, lokaler. Vi har fått nyttiga tips från den första elevgruppen som vi har kunnat använda nu när nästa årskull har börjat, säger Ronny Olesen, utbildningsansvarig för Klippans uppdragsutbildning.

Under 60 veckor har de blivande lärarna gnuggats i hur de ska vägleda körskoleelever i trafikvett och hur trafiksystemet är uppbyggt. De har även fått vara ute på praktik på körskolor och när samtliga 23 elever i början av maj tog examen hade de alla även ett jobb att gå till direkt.

– Vi har höga krav på våra elever så det är inte underligt att de får jobb direkt. Dessutom skriker alla branscher inom transport och fordon efter utbildad arbetskraft, nyligen utbildade vi till exempel en kull bussförare som alla hade jobb dagen efter examen, säger Ronny Olesen.

De 23 nyutbildade körskolelärarna utgör en salig blandning människor med olika bakgrund i olika åldrar. En av dem är Robin Nilsson, som tidigare gått transportprogrammet på Tegelbruksskolan men inte riktigt trivts med jobbet.

– Jag ville bli lärare, men visste inte vilket ämne förutom idrott jag skulle välja att läsa till, så jag fick inte ihop det. Då föreslog Ronny att jag skulle bli yrkeslärare, på så vis får jag arbeta med pedagogik och få användning av min erfarenhet av körningen, säger han på Klippans kommuns hemsida.

Publicerad 13 May 2019 10:51