Wolfgang Heu lämnade in sitt medborgarförslag till Åstorps kommun i början av maj.

Wolfgang Heu lämnade in sitt medborgarförslag till Åstorps kommun i början av maj. Foto: Privat

Wolfgang Heu vill förbjuda "det vita giftet"

Medborgarförslag om att införa sockerfria zoner på Åstorps skolor

ÅSTORP.

Barn och unga får i sig alltför mycket socker vilket påverkar deras mående. Det är många forskare eniga om men frågan är hur detta ska stoppas. Den pensionerade krögaren Wolfgang Heu menar att Åstorps kommun måste följa i andra kommuners fotspår och införa socker- och godisfria skolor och har nu lämnat in ett medborgarförslag om detta.

Av
Mattias Grenholm

Wolfgang Heu menar att det är fullständigt vansinnigt att mat- och läsktillverkare tillåts tillsätta så mycket socker i sina produkter. Han hänvisar till forskning som visar på samband mellan kolydratrik kost, främst socker, och övervikt samt fysisk och psykisk ohälsa. Därför tycker han att politiker borde ställas till svars för den svaga lagstiftningen på området.

Men innan det är gjort vill han påverka på mer lokal nivå och därför har han lämnat in ett medborgarförslag till Åstorps kommun. Där föreslår han att kommunens skolor och förskolor förklaras som socker- och godisfria zoner.

– Unga idag mår ofta dåligt och en av bovarna bakom detta är fruktos, som av en del forskare kallas "det vita giftet". Just nu finns en trend att fler och fler skolor tar tag i detta och förbjuder godis och energidrycker och jag tycker Åstorp ska följa efter i detta, säger Wolfgang Heu.

I medborgarförslaget föreslår han att godis, läsk och kakor inte säljs eller tas in på skolorna, att mellanmålen ska vara fria från tillsatt socker och artificiella sötningsmedel – detta ska även gälla då man firar födelsedagar eller högtider – samt att hemkunskapen lär ut hur man lagar sockerfria alternativ.

– Jag menar att man i första hand måste försöka påverka de yngre eleverna. Tyvärr anser en del forskare att de äldre tillhör en förlorad generation i detta avseende men man måste förstås få med sig föräldrarna så att barnen får i sig bra mat även hemma.

Wofgang Heu menar också att kommunen bör försöka förmå handlarna i Åstorp att inte sälja energidrycker till ungdomar under 18 år.

– Här behövs en stark opinion som kan påverka. Mitt förslag lämnas till bildningsnämnden, som kan påverka skolorna, men egentligen är detta en störra folkhälsofråga. I förlängningen kan det komma att kosta samhället hundratals miljoner kronor i vårdkostnader, säger Wofgang Heu.

Publicerad 11 May 2019 00:00