Gunillas sökande efter urinvånarna i Amazonas ledde henne till Klöva Hallar och Klintarp.

Gunillas sökande efter urinvånarna i Amazonas ledde henne till Klöva Hallar och Klintarp. Foto: Mikael Öhrn

Sökte äventyret och Amazonas urinvånare – fann Klöva Hallar

Gunilla Sundberg från Göteborg lämnade en lovande yrkeskarriär för att följa känslan

KLÖVAHALLAR/KLINTARP.

För tre år sen lämnade Gunilla Sundberg en lovande yrkeskarriär i huvudstaden bakom sig. Äventyret och den sedan barnsben alltjämt glödande känslan att hämta inspiration från indianer och deras sätt att leva lockade henne ut i världen. När hennes själsliga resa väl var över fann hon emellertid inte urinvånarna i Amazonas djungel, utan lugnet i Skåne och Klöva Hallar.

Av
Mikael Öhrn

Intill länsväg 1816, söder om Klippan, ligger ett litet gråputsat hus. I det huserar tre företag med inriktning på hälsa. Det senaste tillskottet – Reflexologen – startade igång sin tidigare vilande verksamhet igen i februari. Det var nämligen hit som äventyret till slut tog reflexologen – mer bekant som zonterapeut – Gunilla Sundberg från Göteborg. Vid det laget hade hon hunnit med en yrkeskarriär som planerare på Trafikverket, bli förälskad i en främling i Brasilien och längst med vägen även hunnit med en tur in i Perus djungel och drömma om husbygge i Portugal.

Men vi backar bandet. Gunilla Sundberg var bara sex år gammal när hennes intresse för indianer och deras sätt att leva började gro i henne.

– Jag ville flytta ut till indianer och leva med dem, säger Gunilla Sundberg och berättar att hennes pappa inte var sen att ta med henne till biblioteket för att låna böcker om just indianer.

– Så det var så det växte fram, fortsätter hon.

Hon utbildade sig först till undersköterska, men hennes intresse för indianer fick henne att söka alternativa vägar inom hälsa. Därför blev hon ganska snart också en diplomerad reflexolog, eller zonterapeut.

– På grund av mitt intresse för naturfolk har jag alltid varit intresserad av alternativa sätt att läka människan, säger hon.

Samtidigt som hon drev eget företag vid sidan av utbildade hon sig till geograf och började jobba som planerare på Trafikverket, först i Göteborg, sen i Stockholm.

– Jag kom till en fas i mitt liv där jag jobbade väldigt, väldigt hårt. Till slut kände jag en sån tomhet. Jag fann ingen tillfredsställelse i det jag gjorde och var nära att gå in i väggen. Jag kände att det fanns ett annat liv som väntade på mig någonstans, säger Gunilla Sundberg.

Efter tio års förvärvsarbete hon upp sig från ett välbetalt jobb för att följa sin känsla och söka sina drömmar. Genom en avlägsen bekant fick hon hyra ett hus i Klöva Hallar under vintern. Somrarna kom hon däremot att tillbringa utomlands.

– I maj 2017 åkte jag till Brasilien helt ensam, utan att kunna ett enda ord portugisiska. Jag hörde många historier om Brasilien och kriminaliteten där, så det var lite med hjärtat i halsgropen jag åkte dit. Men jag kände att jag inte var nöjd med mitt liv om jag inte åkte dit och uppfyllde känslan, säger Gunilla Sundberg.

Drömmen var att bege sig in i Amazonasskogen, men försöken att hitta en guide som kunde ta henne dit förblev fruktlösa. Istället hittade hon en annan stig att vandra. På meditationscentret där hon bodde föll hon för en tysk man. Det tog henne först på en resa till Peru, därefter till Portugal. Den tyska främlingen hade friat till henne och samtalen om att bygga ett hus på den mark han ägde i Portugal kom upp.

– Jag sa nej till frieriet, men vi har jättefin kontakt fortfarande. Jag har en vän för livet, säger hon och fortsätter:

– Det var inte helt rätt för mig.

Kosan styrde hon istället tillbaka till Skåne och Klöva Hallar.

– Jag har blivit förälskad i Klöva Hallar, hela området där uppe i skogen och i Skåne, säger hon.

I februari startade hon så igång sitt företag igen, både i företagshuset i Klintarp och i en lokal i Höör. Utöver reflexologi – det vill säga tryck på särskilda punkter på framför allt fötter – och andra alternativa behandlingar mot diverse hälsoproblem och utbrändhet, tillverkar hon även sin egen ekologiska tvål, salva och ansiktskräm.

Även om det inte blev någon närkontakt med urinvånarna i Amazonas den här gången, lever drömmen än.

– Den lever ju sitt lilla liv i bakhuvudet, men just nu kände jag att jag skulle ta en tid här. Jag trivs väldigt bra med att ägna mig helhjärtat åt mitt liv som zonterapeut. Det är både kul och stimulerande att se folk bli hjälpta av det jag gör, säger Gunilla Sundberg.

Gunilla Sundberg

Ålder: 35

Familj: Pappa, som bor utanför Göteborg.

Bor: Klöva Hallar

Aktuell: Driver ett återstartat företag som inriktar sig på alternativa, hälsofrämjande behandlingar i Klippan och Höör. Planerar att hålla kurser i tillverkning av eget husapotek.

Publicerad 10 May 2019 08:00