Raqie Ibrahim blev glad och överraskad över vinsten i omslagstävlingen till Sommarboken.

Raqie Ibrahim blev glad och överraskad över vinsten i omslagstävlingen till Sommarboken. Foto: Gunilla Rönnberg/Perstorps kommun

Raqie Ibrahim har målat omslaget till Sommarboken

Den Picassoinspirerade bilden kommer nu ses av 17 000 unga i Nordvästskåne

PERSTORP.

En dag i februari fick eleverna i Perstorps kulturskolas bildämne i uppgift att måla bilder inspirerade av Pablo Picasso. Målningarna skickades sedan in till omslagstävlingen för Sommarboken, som delas ut till 17 000 unga i nordvästra Skåne. Raqie Ibrahim från Perstorp heter den glada och överraskade vinnaren.

Av
Mattias Grenholm

Sommarboken är ett häfte som biblioteken i kommunerna inom Familjen Helsingborg delar ut till barn och ungdomar i elva kommuner. Häftet har tagits fram för att stimulera till läsning under sommarlovet. Efter att ha läst fem valfria böcker samt skrivit något om dem kan den lämnas in till biblioteket. Den som gör detta får en present och är sedan med i en utlottning om ett speciellt pris.

Sedan 2017 delas Sommarboken ut till 17 000 unga i Bjuv, Båstad, Helsingborg, Höganäs, Klippan, Landskrona, Perstorp, Svalöv, Åstorp, Ängelholm och Örkelljunga. Omslaget designas av en elev i någon av kommunerna och i år var det Perstorps kommuns tur att skicka in tävlingsbidragen.

Så en dag i vintras fick eleverna som går på bild i kulturskolan till uppgift att måla i Picassos anda. När lektionen var slut kunde läraren Maya Verma samla in många fantastiska verk som skickades in till omslagstävlingen.

– Bidragen lades fram för en jury att rösta på, utan att de fick information om konstnären. Alla bidrag var mycket fina, men Raqie Ibrahims bild vann enhälligt. Juryn hälsar Raqie att de verkligen älskade hennes omslag och hon har stor talang. De hoppas också att hon på ett eller annat vis också fortsätter med konst, berättar kulturskolechef Gunilla Rönnberg på Perstorps hemsida.

Raqie Ibrahim, som går i sjätte klass på Centralskolan i Perstorp, säger att hon blev förvånad när hon fick reda på att hon vunnit.

– Ja, det känns lite konstigt för jag är egentligen inte riktigt nöjd – men jag blev glad förstås. Jag vet inte riktigt vad min målning föreställer men vi fick i uppgift att måla som Picasso så det blev en sådan där konstig figur, säger hon.

Hon har ritat och målat ända sedan hon var liten men har helt andra planer för framtiden.

– Jag vill jobba som arkitekt eller arkeolog, säger hon.

Publicerad 10 May 2019 10:24