Hannah Uematsu, Lova Boklund Ek och Rebecca Westergård går i åttan på Kungsskolan. De tyckte att det var lärorikt på entreprenörsmässan.

Hannah Uematsu, Lova Boklund Ek och Rebecca Westergård går i åttan på Kungsskolan. De tyckte att det var lärorikt på entreprenörsmässan. Foto: Mikael Öhrn

Högstadieungdomar fick bekanta sig med det lokala näringslivet

Örkelljunga Näringsliv arrangerade en entreprenörsmässa på Forum

ÖRKELLJUNGA.

Alternativen är många efter att ha läst klart i grundskolan. I ett försök att bena ut vilka de är, men också för att låta det lokala näringslivet och skolan få bekanta sig lite närmare med varandra, arrangerades det under torsdagen en entreprenörsmässa för kommunens sjuor och åttor på Forum.

Av
Mikael Öhrn

En näringslivsmässa som vilken som helst egentligen, bara det att denna riktade sig helt och hållet mot högstadieungdomar. Såväl lokala företag, som representanter från kommunala verksamheter, fanns på plats vid olika montrar inne på Forum.

Vid två bord stod Veronica Önnerfjord, förskollärare på Rapphönans förskola i Örkelljunga, samt Veronica Landemyr, förskollärare på Kottens förskola i Eket.

– Jag tycker att det är positivt med en sån här mässa. Alla företag och även kommunens verksamheter, såsom förskola och skola, måste synas utåt. Det är lätt att förskola och skola blir en i mängden, men här får vi synas och visa upp det vi arbetar med. Det är ett utmärkt sätt att marknadsföra sig på, säger Veronica Önnerfjord.

Ingrid Nilsson är personalchef på Åsljungapallen – ett av alla lokala företag på entreprenörsmässan – tillika ordförande i Örkelljunga Näringsliv.

Ingrid Nilsson är personalchef på Åsljungapallen – ett av alla lokala företag på entreprenörsmässan – tillika ordförande i Örkelljunga Näringsliv. Foto: Mikael Öhrn

Ingrid Nilsson är personalchef på Åsljungapallen – ett av alla lokala företag på mässan – tillika ordförande i Örkelljunga Näringsliv. Hon pratar om att industrin har förändrats med åren.

– Många företag genomgår stora förändringar. Det är inte som det var för 25-30 år sen, säger hon.

Att näringslivet får den här möjligheten att visa upp sig för ungdomarna tycker hon är positivt.

– Vi gör detta, dels för att man ska tänka till. Vi vill visa att här finns det jobb, här finns framtiden. Att man har det med sig när man söker kurser och program, säger Ingrid Nilsson.

Carl-Fredrik Emilsson är vd på det Örkelljungabaserade Jelmtech.

Carl-Fredrik Emilsson är vd på det Örkelljungabaserade Jelmtech. Foto: Mikael Öhrn

Carl-Fredrik Emilsson, vd på det Örkelljungabaserade Jelmtech, hoppas han har kunnat inspirera någon att bli intresserad för ingenjörsyrket.

– Jag tycker att det här är alldeles förträffligt. Kan vi få någon här att fatta intresse för den här branschen vi är i, kommer här inom några år finnas en anställningsbar person, säger han.

Han tycker att det är bra att näringslivet har tagit kontakt med skolan på det här viset.

– Jag tycker företagare ska ha en mer aktiv dialog med skolan. Det är så lätt att skylla från sig att skolan inte utbildar den kompetens vi behöver, då måste vi vara mer delaktiga i den här processen, säger Carl-Fredrik Emilsson.

Lova Boklund Ek, Rebecca Westergård och Hannah Uematsu går i åttan på Kungsskolan. De hade en hel del positivt att ta med sig från mässan.

– Det var inspirerande, säger Rebecca Westergård.

– Lärorikt, säger Lova Bokelund Ek.

Tipsen var flera.

– Jag vill bli polis. De berättade att om jag går vård- och omsorg så har man garanterat jobb under sommaren, säger Hannah Uematsu.

– Jag tror att alla blir säkrare när man är på sånt här. Man får en chans att komma fram till vad man vill, säger Lova Bokelund Ek, som vill utbilda sig till kock.

– Det är bra att skolan engagerar sig och fixar det här för oss. Det ger oss en bättre framtid, säger Rebecca Westergård, som ännu inte har bestämt sig vad hon vill utbilda sig till.

Matilda Molina, projektledare för Affärsresan – ett Leaderprojekt som drivs av Örkelljunga Näringsliv i samarbete med Örkelljunga kommun – är ansvarig för mässan.

– Det här är jätteviktigt. Ungdomar måste få lite mer information om vad som komma skall efter skolan, se vilka olika vägar det finns. Och det finns många. Det finns vägar för alla, både för dem som läser vidare och för dem som inte vill läsa vidare, säger hon.

Utöver entreprenörsmässan på Forum den 9 april bussades högstadieungdomarna även runt till utvalda företag den 25-26 april, också detta som en del i att minska avståndet mellan näringslivet och skolan.

Publicerad 09 May 2019 14:59