Kommunstyrelsens ordförande Anders Månsson (S) och regeringens särskilda utredare i utredningen Samordning för bostadsbyggande Johan Edstav, omgiven av barnen på Vallmons förskola som var grävhjälp dagen till ära.

Kommunstyrelsens ordförande Anders Månsson (S) och regeringens särskilda utredare i utredningen Samordning för bostadsbyggande Johan Edstav, omgiven av barnen på Vallmons förskola som var grävhjälp dagen till ära. Foto: Mikael Öhrn

Byggplaner på Selleberga kan ge 2 000 nya bostäder

Men än återstår det mycket arbete innan det blir byggstart

BJUV.

Det första symboliska spadtaget är taget. Men än dröjer det innan det kan börja grävas på riktigt i det nya Sellebergaområdet. Går allt enligt planerna kan det om några år emellertid växa fram ett helt nytt bostadsområde med uppemot 2 000 bostäder här.

Av
Mikael Öhrn

Med varsin guldfärgad skyffel tog kommunstyrelsens ordförande Anders Månsson (S) och Johan Edstav, regeringens särskilda utredare i utredningen Samordning för bostadsbyggande, tillsammans med förskolebarnen på Vallmons förskola, de första symboliska spadtagen för det nya bostadsområdet i Selleberga.

– Här inviger vi möjligheten för vår kommun att bebygga 100 hektar med stationsnära bostäder. Det här är ett fantastiskt område med gröna vyer, Söderåsen i bakgrunden och ån som rinner genom området, säger Anders Månsson i samband med att kartan över hur området kan tänkas bli bebyggt avtäcks.

Det var sedan Findus hade lagt ner sin verksamhet 2016 som möjligheten för kommunen att köpa marken – som spänner över totalt 116 hektar – dök upp. I augusti 2018 fattade kommunfullmäktige enhälligt beslutet att köpa loss den.

Kommunstyrelsens ordförande ser fram emot utvecklingen av Selleberga och Bjuv.

Kommunstyrelsens ordförande ser fram emot utvecklingen av Selleberga och Bjuv. Foto: Mikael Öhrn

– Det här betyder oerhört mycket för kommunen. Den här frågan har diskuterats länge – jag har varit i politiken sen 90-talet – och under alla år har den här marken varit intressant för oss. Vi har hela tiden ställt frågan, men det har aldrig blivit någon öppning för oss, säger Anders Månsson till Lokaltidningen och fortsätter:

– Nu kom det upp en möjlighet för vår del och det är fantastiskt att få en markreserv för en lång tid framåt.

Vid sin sida under den lilla invigningsceremonin hade Anders Månsson Johan Edstav, som alltså är regeringens särskilda utredare i utredningen Samordning för bostadsbyggande. Det statligt finansierade projektet stöttar flera liknade exploateringsprojekt, likt det på Selleberga, både i storstäder och på mindre orter som Bjuv. Totalt sett innefattar det över 200 000 bostäder från Trelleborg i söder till Umeå i norr.

Satsningen på Selleberga, inte minst sett till kommunens storlek, beskriver Johan Edstav som unik.

– Det här är ett av de områdena, i en kommun i storlek som Bjuv, som är ett av de bästa i Sverige. Förutsättningarna är verkligen goda, säger han.

Han fortsätter:

– Det här kan mycket väl bli ett experimentområde som politiker och tjänstemän kan komma och titta på; här har man planerat på det här viset, här har man lyckats och här är det attraktivt att flytta in.

Ett kvalitetsprogram för Selleberga har tagits fram av White arkitekter, på uppdrag av regeringens utredare och Bjuvs kommun. Det är detta som beskriver hur området skulle kunna byggas ut. Det är just det som är syftet med Samordning för bostadsbyggande, att mindre kommuner ska kunna erhålla stöd och hjälp i större exploateringssatsningar.

Regeringens särskilda utredare i utredningen Samordning för bostadsbyggande Johan Edstav.

Regeringens särskilda utredare i utredningen Samordning för bostadsbyggande Johan Edstav. Foto: Mikael Öhrn

– Det här hade annars kostat oss en hel del pengar naturligtvis. Samtidigt har vi inte de resurserna själva. Detta har varit till en stor hjälp för att komma igång. Sen krävs det så klart ett jättehårt arbete av kommunen nu. Hur kan vi hålla ångan uppe? Hur går vi vidare? Hur ser intresset ut för olika entreprenörer, både bostadsbolag och byggare? Säger Anders Månsson.

Det är på en fjärdedel av den totalt 116 hektar stora marken – 30 hektar – som det planerade bostadsområdet ligger. Det räknas med att det tar någonstans mellan fyra och fem år innan det eventuellt kan stå hus klara och redo att flytta in i. I det kvalitetsprogram som tagits fram handlar det om 2 000 bostäder. Det handlar enligt planerna om blandad bebyggelse.

Karta över hur det är tänkt att bli på Selleberga i framtiden.

Karta över hur det är tänkt att bli på Selleberga i framtiden. Foto: Mikael Öhrn

Publicerad 08 May 2019 17:59