Samtliga kommunala skolor i Örkelljunga har nu infört mobilförbud under lektionstid.

Samtliga kommunala skolor i Örkelljunga har nu infört mobilförbud under lektionstid. Foto: Adobe Stock/Zivica Kerkez

Mobilförbudet genomfört – svårare att stoppa energidrycker

Örkelljungas högstadieelever bjuder mest motstånd

ÖRKELLJUNGA.

Mobilförbudet i Örkelljungas kommunala grundskolor har nu genomförts – inte utan knot från en del högstadieelever. Svårare är det med förbudet mot energidrycker som kommunen beslutat om i vintras.

Av
Mattias Grenholm

Det var ett förslag från utbildningsnämndens ordförande Theresa Lindahl (M) om ett förbud mot mobiltelefoner under lektionstid – men även förbud av energidrycker, rökning och godis på Örkelljungas skolor.

– Det handlar om både personalens och elevernas arbetsmiljö i klassrummen, alla blir störda av mobilerna och det kräver energi från lärarna att kanske flera gånger om dagen få säga till om att lägga ner telefonerna. Det kan även vara en stress för eleven med ständig uppkoppling, sa Theresa Lindahl till Lokaltidningen i november, när förslaget var lagt.

Hur går det då? Efter en rundringning till kommunens rektorer kan vi konstatera att förbuden är lättare att genomföra på låg- och mellanstadiet än högre upp i klassystemet.

Madeleine Hultkrantz är rektor på Bokelundaskolan och Mårdenskolan, båda F-6-skolor.

– Mobilförbudet är inget nytt för oss, det genomförde vi redan för två år sedan och det fungerar jättebra. Barnen får lämna sina mobiler under hela skoldagen och vi satsar på vår utemiljö med aktiva raster. Varken energidrycker eller godis är tillåtna och de enda gångerna något sött tillåts är när vi bakar själva, säger hon.

Samma system har man på kommundens övriga F-6-skolor Ekets skola och Tockarps skola, där Annika Davidsson är rektor.

– Sedan förra läsåret har vi börjat samla in mobiler efter att det förekommit några tråkiga saker på sociala medier. Det har varit lite protester eftersom våra elever åker buss till vissa lektioner, och då vill de gärna surfa, men vi håller på reglerna. Varken godis eller energidrycker är tillåtna här, säger hon.

Något större motstånd har det, knappast förvånande, varit på Örkelljungas högstadieskola Kungsskolan. Enligt rektor Martin Johansson har kommunens beslut varit ett stöd för skolan.

– Mobilen är ett stort störningsmoment under lektionstid och därför är dessa inte tillåtna då. Alla elever jublar ju inte men de allra flesta föräldrar tycker det är bra. Vill de nå sina barn kan de ringa expeditionen, och på raster får eleverna ju ha sina telefoner. Vad gäller godis så försöker vi i samråd med eleverna hitta alternativ som kan säljas i skolans kiosk men vi har ju inte makt över vad affärer på byn säljer. När det kommer till energidrycker är vi inte riktigt i mål men vi pratar med de elever som vi ser dricker sådana, säger Martin Johansson.

Publicerad 05 May 2019 00:00