Sverigedemokraterna rasar mot Folkets hus och parkers policy om att inte hyra ut till dem.

Sverigedemokraterna rasar mot Folkets hus och parkers policy om att inte hyra ut till dem. Foto: Billesholms folkets park

SD får inte hyra Folkets park: "Vi pekas ut som ovälkomna"

Kände sig utpekade som främlingsfientliga när de ville hyra i Billesholms Folkets park

BILLESHOLM.

Sverigedemokraterna i Bjuv är upprörda och känner sig stämplade som främlingsfientliga av Billesholms Folkets park. När de ville hyra rotundan fick de ett mejl med Folkets hus och parkers centrala policy där SD uttryckligen pekas ut som icke önskvärda. "33,34 procent av Bjuvsborna har alltså en värdegrund som gör oss ovälkomna att hyra Folkets park?", säger Benny Trollehjelm (SD).

Av
Mattias Grenholm

Den 24 april skickade Pia Trollehjelm, ordförande i Bjuvs Sverigedemokrater, en förfrågan till Billesholms Folkets park om att få hyra rotundan. Hon fick svar med prisuppgift samt ombads att återkomma om SD ville hyra.

I Riksorganisationen Folkets Hus och Parkers uthyrningspolicy står bland annat: "Vi vill inte på något sätt bidra till att sprida åsikter som kränker mänskliga rättigheter. Därmed säger vi nej till att hyra ut våra lokaler till Sverigedemokrater samt andra rasistiska, främlingsfientliga, ickedemokratiska och exkluderande rörelser".

Detta reagerade Pia Trollehjelm starkt på. I ett inlägg på Facebook den 24 april skrev hon: "Jag ska egentligen inte säga att jag inte visste, för vi har blivit nekade tidigare, men idag fick jag det, så att säga svart på vitt. /.../ Jag fick alltså NEJ till att hyra folkets park i Billesholm på grund av att vi är Sverigedemokrater."

Pia Trollehjelms man Benny Trollehjelm (SD), andre vice ordförande i fritidsnämnden, delar sin hustrus upprördhet.

– Folkets park, och Socialdemokraterna, hittar på att vi har "bruna hjärtan" och inte har en värdegrund som passar för att få hyra i Folkets park. De är verkligen ute i blåsväder och det vore bra om allmänheten får veta att de utesluter 33,34 procent av Bjuvs befolkning från Folkets park.

Kenneth Bolinder (S), ordförande i Billesholms folkets park samt ordförande i barn- och utbildningsnämnden, anser att SD blandar äpplen och päron.

– Billesholms Folkets park är en autonom förening och riksorganisationens policy är en rekommendation som vi bedömer om den är aktuell från fall till fall. Sverigedemokraterna har gått händelserna i förväg och verkar medvetet, eller omedvetet, vilja misskreditera oss. I stället för att omedelbart gå ut i sociala medier och uppmana andra att tänka sig för innan de hyr hos oss, borde de ha kontaktat oss. Jag tycker det är ren anständighet att prata med varandra och inte om varandra, säger Kenneth Bolinder.

Benny Trollehjelm anser inte att det resonemanget håller.

– Det står ju klart och tydligt i policyn att de inte vill hyra ut till Sverigedemokraterna – detta kommer inte Bolinder ifrån. Han är ute och reser när han påstår att vi skulle vilja misskreditera Folkets park, och vi kommer att driva detta vidare politiskt och jag tycker kommunen borde tänka på detta när man beviljar bidrag i fortsättningen.

Publicerad 03 May 2019 11:57