Stiftelsen Gripen har utsett den evigt föreningsengagerade Bengt Andersson till årets eldsjäl.

Stiftelsen Gripen har utsett den evigt föreningsengagerade Bengt Andersson till årets eldsjäl. Arkivfoto: Mikael Öhrn

Eketprofil uppmärksammas för sitt lokala föreningsengagemang

Bengt Andersson har blivit utsedd till "Årets eldsjäl" av Stiftelsen Gripen

EKET.

Han kämpade länge och väl för att få en golfbana till Eket i slutet av 80-talet, sitter som ordförande i talangfabriken Ekets GoIF och är dessutom engagerad som ordförande i Örkelljunga hembygdsförening. Bengt Anderssons lokala föreningsengagemang är stort, något han nu har förärats titeln "Årets eldsjäl" för av Stiftelsen Gripen.

Av
Mikael Öhrn

Det blev över 500 seniormatcher i Ekettröjan, det är också i den som det lokala föreningsengagemanget har sin grund för advokaten Bengt Andersson. Han blev även efter att fotbollskarriären var över trogen trakten och med tiden blev han bara mer och mer engagerad i dess utveckling.

– Jag tycker om Eket och området, det är väl det som gör att man vill bjuda tillbaka och använda den kunskapen och de kontakterna man har för att utveckla området, säger han.

Positiva ordalag om Eket och trakten har han massor av. Han lyfter inte minst det faktum att "lilla" Eket har såväl Ryavallen med sina två fotbollsplaner och Woodlands GK med 27 hål, som Ingeborrarps gård med tillhörande värdshus, Ekets bygdegård, Rya kyrkoruin och till och med en motionsslinga.

– Det är rätt fantastiskt för en ort som Eket med 500 invånare, och jag tror en socken på knappt 1 000, att ha dessa företeelser. Det är rätt unikt, säger han.

Just golfbanan blev en långdragen historia när den började komma till liv, då som Örkelljunga Golfklubb – i slutet av 80-talet och i början av 90-talet.

– Den kämpade jag verkligen för, minns han.

Den byråkratiska långbänken som senare faktiskt kom att mynna ut i en bok – "En makalös historia om en golfbana – en sannskildring om politiker och byråkrater, maktfullkomlighet, paragraffjanteri – och en oansenlig å" – handlade främst om strandskyddet intill Pinnån.

– Det gällde 100 meter strandskydd där man inte fick göra någon anläggning och i anläggning ingår då även golfbana. Men det är ju inte så att du inte får gå på en golfbana, säger han och nämner att det bland annat blev två regeringsprövningar innan man fick klartecken att börja anlägga golfbanan.

– Det var 1000-talstimmar. Jag fick agera mot dem på länsstyrelsen och miljödepartementet, men vi lyckades får ner beslutsfattarna på marken och för att se hur det såg ut, fortsätter han.

Att Bengt Anderssons eviga engagemang i det lokala föreningslivet nu uppmärksammats av Stiftelsen Gripen värmer förstås.

– Det är ett fantastiskt besked när man får det, det är inget man har med i beräkningarna. Jag ser det som en stor ära att få ta emot detta. Det är många som lyckönskar en, man får ta emot alla sorts gratulationer. Det är roligt. Sen är det ju roligt att fortsätta när man får det här. Det är inte därför man håller på, men det är en fin utmärkelse och en bekräftelse på att det man håller på med uppskattas av samhället, säger han.

Utmärkelsen består av ett diplom och en check på 25 000 kronor, pengar som Bengt Andersson förstås vet vart de ska gå.

– Dem kommer jag att använda för att uppmuntra olika företeelser i de här tre olika föreningarna, i olika sammanhang. Jag kommer att betala tillbaka, säger han.

Publicerad 13 April 2019 06:00