Nelly Reinhold får hjälp av Patrik och Susanne Mårtensson att göra en volt mot väggen.

Nelly Reinhold får hjälp av Patrik och Susanne Mårtensson att göra en volt mot väggen. Foto: Mikael Öhrn

Kung Fu klingar väl på Sågen

Helt uppåt väggarna när Aktiv Ungdom Kung Fu bjöd in eleverna på Vedby skola till en aktivitetsdag

KLIPPAN/VEDBY.

Den 16 maj ska aktivitetshuset Sågen invigas, men redan nu sjuder huset av liv. En av de nyinflyttade föreningarna är Aktiv Ungdom Kung Fu Klippan. De hoppas kunna locka fler barn och unga, till både sin egen och andra verksamheter i huset, genom att arrangera aktivitetsdagar med kommunens skolor.

Av
Mikael Öhrn

Morgan Wessman, idrottslärare på Vedby skola, var inte sen att nappa på erbjudandet när Patrik Mårtensson från Aktiv Ungdom Kung Fu hörde av sig för att erbjuda samtliga elever i årskurs 1-4 en kort introduktion till sporten.

– Jag tror att det här öppnar upp möjligheter, säger Morgan Wessman.

Han berättar att Ängelholms kommun, där han tidigare har arbetat, hade ett projekt där kommunens sexor, sjuor, åttor och nior fick hälsa på hos olika föreningar på skoltid. Att testa på olika idrotter har man förvisso gjort på Vedby skola, men det är inte detsamma som att komma ut till föreningarna och göra det på plats.

– Här får du se det i den miljön som det är i normalt. Då blir det en helt annan känsla, säger han.

– Detta (Sågen) är helt super, här finns det mesta. Det är bara att gå gången ner så hittar du de flesta föreningarna, fortsätter han.

Enligt hans uppfattning har merparten av eleverna på Vedby skola någon form av fritidsaktivitet, men generellt sett menar han att det är färre barn och unga som idrottar idag.

– Spontanrörelsen hos barn och ungdomar har försvunnit ganska mycket, men med hjälp av föreningarna kanske man kan få med någon till, säger han.

I en av prova-på-övningarna ska eleverna springa mot en vägg och göra en bakåtvolt, med god handledning av Patrik och Susanne Mårtensson från föreningen. Många reagerar nervöst, men vill ändå prova på det.

– Det var kul, särskilt att klättra på väggen, säger Nelly Reinhold.

Även om hon hann tänka en del när hon stod i ledet.

– Då var det nervöst, säger hon.

Lukas Andersson spinner ett varv runt. Patrik och Susanne Mårtensson assisterar.

Lukas Andersson spinner ett varv runt. Patrik och Susanne Mårtensson assisterar. Foto: Mikael Öhrn

Även Lukas Andersson var positivt inställd till besöket.

– Det är roligt. Vi får göra jättemånga övningar, säger han.

Hur var det att göra volten då?

– Det var lite annorlunda, lite nervöst. Men jag har gjort det förr, testat på det i alla fall.

Därpå är det dags för Patrik Mårtensson, som kör skolbussen till vardags, att bussa treorna och fyrorna tillbaka till skolan och istället låta ettorna och tvåorna följa med hit.

– Det har gått jättebra, det är himla trevligt att ha dem här och det är kul att de är intresserade av vår verksamhet. Förhoppningsvis kan vi inspirera till att testa även andra verksamheter i huset, säger han.

Det är träningar för barn från sju år och uppåt på onsdagar och söndagar, uppdelat efter tre grupper – ny, medel och avancerad.

– Men vi har även intentionen att starta en lekgrupp för 5-6-åringar, säger Patrik Mårtensson.

Patrik Mårtensson i Kung Fu Aktiv Ungdom Klippan pratar om kung funs grunder, flankerad av Zam Åström och Laura Jenczyk. Maya Albihn syns i förgrunden, Ebba Vennerlund skymtar likaså.

Patrik Mårtensson i Kung Fu Aktiv Ungdom Klippan pratar om kung funs grunder, flankerad av Zam Åström och Laura Jenczyk. Maya Albihn syns i förgrunden, Ebba Vennerlund skymtar likaså. Foto: Mikael Öhrn

Han hoppas att en aktivitetsdag som denna kan få fler barn att börja idrotta.

– Har man kanske inte den traditionen hemifrån och inte har någon kontakt med någon förening, tar man kanske inte heller det steget. Det är det som vi vill förändra, säger Patrik Mårtensson, innan han rusar ut till bussen för att köra tillbaka till Vedby och vända med nästa två årsklasser.

Publicerad 04 April 2019 11:16