Det finns stora planer för ytan mittöver Sågen.

Det finns stora planer för ytan mittöver Sågen. Foto: Filip Schröder

Aktivitetspark med parkour, cykling och beachvolleyboll ska komplettera skejtparken

"Det blir ju som en mötesplats också över gränserna"

KLIPPAN.

En plats där både rörelse och kultur möts, det är tanken med den aktivitetspark som planeras mittöver aktivitetshuset Sågen. Medan föreningarna tar plats inne på Sågen, kommer aktivitetsparken främst vara en plats för spontanidrott.

Av
Mikael Öhrn

Knappt hinner renoveringsarbetet inne på aktivitetshuset Sågen så smått börja lägga sig, förrän nästa stora kultur- och fritidsprojekt tar plats i startgroparna. Än så länge befinner sig den nya aktivitetsparken mittöver Sågen ännu i planeringsstadiet, skisserna som finns är ännu bara förslag och kan fortfarande komma att förändras en hel del.

Visst innehåll är i skrivande stund dock tämligen säkert. Innan jul hade kultur- och fritidsförvaltningen nämligen ute enkäter på alla skolor och bibliotek i kommunen, samt på badhuset. Resultatet i dem sammanställdes sedan av projektledare Filip Schröder på kommunen och ställdes ut för ytterligare bedömning från allmänheten.

– Det som stack ut var sköna ytor där man kan sitta och hänga med kompisar och ha det gött helt enkelt, säger han och fortsätter:

– Plus cykelbana, parkour och studsmattor, så de kommer att bli av. Eventuellt även beachvolleyboll.

Allting är förstås en kostnadsfråga, precis som med renoveringen av Sågen måste kommunen vända på varenda krona. Till projektet finns det dels egna kommunala pengar, bland annat från kommunala Treklövern Bostads AB, dels bidrag från Boverket.

– Kan man till exempel använda sig av befintliga ytor och hitta genvägar runt, blir kostnaden inte lika stor, säger Filip Schröder.

Han berättar att idéerna bakom förvandlingen av Sågen, men också aktivitetsparken, är gamla. Av ekonomiska skäl har de dock dröjt. När det gäller just aktivitetsparken var det den populära skejtparken som byggdes i området förra våren som inspirerade till att göra mer.

– Då tänkte vi att vi kanske kan samla fler intressen där. Något för alla, oavsett du är gammal eller ung eller det handlar om fritid eller kultur, säger Filip Schröder.

Han pratar mycket om synergieffekter, dels att någon som till exempel kommer till aktivitetsparken eller Sågen med fokus inställt på en viss aktivitet kanske får upp ögonen för någon annan aktivitet när han eller hon väl är där, dels att unga och gamla samsas på samma ytor.

– Det blir ju som en mötesplats också, över gränserna. Någonstans där ungdomar kan sitta och lyssna på musik, äldre kan spela boule och så har vi snackat om att ha ett sagoträd för de allra minsta. Just att vi kan blanda rörelse och kultur, hitta de här kulturutrycken och knyta ihop på ett och samma ställe, säger han.

Det finns en stilla förhoppning om att kunna ha klart allt lagom till sommaren, även om det inte är något som Filip Schröder kan lova.

– I slutet av maj försvinner pengarna från Boverket, men vi ska se om vi kan få uppskov. Vi har ju inte tagit första speadtaget än. Det är mycket som ännu hänger i luften, säger Filip Schröder.

– Vi jobbar så snabbt vi kan, fortsätter han.

Inom projektet ingår det även att se över utemiljön till badhuset.

Visste

du att...

...tanken med aktivitetsparken, ungefär som med Sågen, är att bygga till den efterhand.

...bland annat finns det funderingar på att bygga ut idrottshallen, samt att göra något med badet. "Men det är bara drömmar än så länge. Det är inga beslut fattade än", säger Filip Schröder.

Publicerad 30 March 2019 00:00