Åstorp är i Skånetopp i år igen när det kommer till pantning. I hela landet placerar sig Åstorp på tiondeplats, när det gäller antalet pantade burkar och flaskor per person.

Åstorp är i Skånetopp i år igen när det kommer till pantning. I hela landet placerar sig Åstorp på tiondeplats, när det gäller antalet pantade burkar och flaskor per person. Foto: Pressbild/Returpack

Åstorpsborna fortfarande bäst i Skåne på att panta

Men med lite hjälp från personer som inte bor i kommunen

ÅSTORP.

Aldrig förr har det pantats så mycket burkar och flaskor som förra året. Åstorps kommun förblir bäst i Skåne.

Av
Mikael Öhrn

Bara i Skåne pantades det 241 miljoner burkar och flaskor förra året. I hela landet var motsvarande siffra två miljarder, vilket ger ett snitt på 201 pantade burkar och flaskor per person. Jämfört med 2017 pantades det 200 miljoner fler burkar och flaskor, något som beror på en ökad dryckesförsäljning. Detta enligt ny statistik från Pantamera.

– Över två miljarder burkar och flaskor är ofattbara mängder pant och en fantastisk miljöinsats. Det motsvarar en besparing på omkring 166 000 ton koldioxid eller en energibesparing på fyra miljarder kilowattimmar vilket än en gång visar att vi i Sverige är bland de bästa i världen på att panta, säger Katarina Lundell, kommunikationschef på Pantamera/Returpack, i ett pressmeddelande.

Precis som 2017 var Åstorpsborna bäst i Skåne på att panta. Här ligger snittet på 432 burkar och flaskor per person, vilket alltså är mer än det dubbla mot rikssnittet. Förra året låg samma snitt på 404.

– Att pantningen är så hög i Åstorp beror nog delvis på att det ligger ett stort köpcentrum där (Familia i Hyllinge, reds anm) och att invånare i närliggande kommuner som Helsingborg passar på att panta där i samband med att de handlar, säger Katarina Lundell.

Pantsystemet infördes 1984, i första hand för att minska nedskräpningen. Under årens lopp har det utvecklats till ett hållbarhetssystem där burkarna och PET-flaskorna återvinns och blir till nya förpackningar.

Så mycket pantas det i din kommun

Åstorp 432

Örkelljunga 195

Perstorp 189

Klippan 164

Bjuv 91

(Siffrorna avser antal pantade burkar och flaskor i snitt per person)

Publicerad 27 March 2019 10:31