En obemannad mataffär kommer till Eket innan sommaren.

En obemannad mataffär kommer till Eket innan sommaren. Genrebild: Adobe Stock

Obemannad mataffär på gång till Eket

EKET.

Någon mataffär finns i dagsläget inte i Eket, men nu kan det bli ändring på det. En närbutikskedja vill nämligen placera en obemannad livsmedelsbutik här.

Av
Mikael Öhrn

Lifvs Scandinavia kommer att placera en livsmedelsbutik för självbetjäning i Eket. Arrendeavtalet med Örkelljunga kommun kommer att löpa på fem år. Det skriver Helsingborgs Dagblad i sin nätupplaga.

– Vi är positiva till det eftersom det inte finns någon livsmedelsbutik i Eket. Vi hoppas det kommer fler, säger kommunstyrelsens ordförande Christian Larsson (M), till HD.

Butiken kommer att vara 25 kvadratmeter stor och kommer att placeras på en parkering i hörnet Kungsleden och Kyrkvägen, strax intill Ekets skola. Detta efter samråd med byaföreningen Ekets framtid. Lifvs Scandinavia har nu ansökt om tillfälligt bygglov.

– Förutsatt att det inte blir någon långbänk så hoppas vi vara på plats i maj-juni, säger Lifvs Scandinavias vd, Bea Garcia, i samma artikel.

HD skriver att det, enligt Bea Garcia, förs diskussioner om liknande lösningar i både Åsljunga och Skånes Fagerhult.

– Vi bygger upp som kluster med fem butiker där en butiksansvarig ska serva dem, fylla på med varor och träffa folk på orten, säger hon.

Ett liknande försök till att ha en obemannad livsmedelsbutik i Eket gjordes 2016. Den stängdes då igen efter några månader på på grund av stölder och obetalda fakturor, skriver HD. I den nu aktuella butiken ska man betala, innan man lämnar den.

– Vi har en annan teknisk plattform. Man laddar ner en app och allt bygger på den. Du öppnar dörren med den, och det kan du bara göra om du lagt in dina uppgifter och har ett fungerande betalkort. Dessutom har vi två övervakningskameror som filmar dygnet runt, säger Bea Garcia.

Publicerad 14 March 2019 14:53