För snart tre år sen togs det första spadtaget till höghusen i Åstorp, nu kan det snart vara dags igen för kommunstyrelsens ordförande Ronny Sandberg att sätta på sig bygghjälmen och börja gräva. Flera byggprojekt är på gång i kommunen.

För snart tre år sen togs det första spadtaget till höghusen i Åstorp, nu kan det snart vara dags igen för kommunstyrelsens ordförande Ronny Sandberg att sätta på sig bygghjälmen och börja gräva. Flera byggprojekt är på gång i kommunen. Arkivfoto: Martin Wingren

Flera byggprojekt på gång i Åstorp

ÅSTORP. Rivningen av Björnekullafabriken är i full gång och i slutet av april är det tänkt att där ska vara uppröjt. Men Björnekulla ås är inte det enda stora byggprojekt som är på gång i kommunen.

Av
Mikael Öhrn

Ett helt nytt bostadsområde är tänkt att växa fram på Björnekulla ås, öster om järnvägsstationen, där Björnekulla Fruktindustri tidigare har legat. Just nu pågår rivningsarbetet där för fullt.

– Vi håller på med planläggning för att bygga bostäder här. Det är en pågående planläggning, säger Ronny Sandberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Vi räknar inte med byggnation här förrän 2020 eller 2021, fortsätter han.

Björnekulla ås är även ett av de alternativ som kommunen tittar på för bygget av ett nytt kommunhus (läs separat artikel på länken ovan). Men utöver det omkring 40 000 kvadratmeter stora Björnekulla ås är det flera andra nybyggnationer på gång i kommunen.

Hela Makadamområdet ses över, här ska det göras detaljplan över hur området ska disponeras. I framtiden kommer här att finnas såväl bostäder som utrymme för fritid och rekreation. När det gäller Haganässkolan har kommunstyrelsen sagt ja till detaljplanen och ärendet ska nu upp till kommunfullmäktige för ett antagande. Merparten av de befintliga skolbyggnaderna kommer att rivas och ersättas med helt nya. När det gäller Tingdalsskolan är det inte klart om det ska byggas om och byggas till, eller om det ska byggas nytt.

En ny idrottshall finns det också ett skriande behov av. En kommer det att byggas i anslutning till Tingdalsskolan.

– Dels för skolan, dels för föreningarna i den delen, säger Ronny Sandberg.

En idrotts- och evenemangshall kommer även att byggas vid Haganäs/Bjärshög. Den projekteras just nu och ska därefter gå till upphandling.

– Jag hoppas verkligen vi sätter spaden i jorden i år, tidig höst hoppas jag att vi kommer igång, säger Ronny Sandberg.

Att det är så mycket på gång just nu har sin förklaring i att kommunen helt enkelt växer, och kommer att växa ännu mer inom snar framtid.

– Det här krävs för att möta framtiden och den ligger inte långt fram, man kan säga att den ligger nu. Det är är hög tid att vi kommer igång med dessa byggprojekt, säger Ronny Sandberg.

I samband med att återvinningscentralen i Nyvång avvecklas, samtidigt som den vid vattentornet i Bjuv avvecklas, kommer en ny och gemensam sådan också att byggas av de två kommunerna. Här befinner sig planeringen på detaljplannivå.

Publicerad 14 March 2019 00:00