Den siste mars ska renoveringen av allaktivitetshuset Sågen vara klar och kultur- och fritidschef Arne Grau Amnér kan andas ut.

Den siste mars ska renoveringen av allaktivitetshuset Sågen vara klar och kultur- och fritidschef Arne Grau Amnér kan andas ut. Foto: Google Street/Klippans kommun

Då invigs Sågen i Klippan

Renoveringsarbetet går mot sitt slut i takt med att föreningarna flyttar in

KLIPPAN.

Det har dragit ut på tiden, men nu har kultur- och fritidsförvaltningen äntligen kunnat spika invigningsdatum på det nyrenoverade allaktivitetshuset Sågen. Föreningarna har börjat flytta in, men än dröjer det en månad innan renoveringarna är klara.

Datumet för när allt ska vara klart på Sågen har skjutits upp och skjutits upp. Nu börjar kultur- och fritidsförvaltningen emellertid börja se slutet på den utdragna renoveringsprocessen.

– Vi hade slutbesiktning två idag och den sista mars ska det vara helt färdigställt, säger Arne Grau Amnér, kultur- och fritidschef på Klippans kommun.

Att renoveringen har försenats beror bland annat på leveransproblem av material till bygget, samt att man längs med resans gång stött på problem som man inte hade räknat med från början.

– Det är ett gammalt hus, så det har tagit tid att göra vissa grejer. Det har helt enkelt varit besvärligare än vad man trodde när man la anbudet, säger Arne Grau Amnér.

Parallellt med renoveringarna har föreningarna börjat flytta in.

– De sista föreningarna flyttar in nu. Det som vi har kvar att göra är den så kallade streetytan (en yta på 1 000 kvadratmeter som är flexibel och ska kunna anpassas för allting ifrån konserter till till exempel streetbasket eller skateboard, reds anm) och så bouleytan, men den räknar jag inte med att den blir klar förrän nästa vinter eftersom de ändå flyttar utomhus snart. Sen har vi entrédelen också som är en tilläggsbeställning som inte var planerad från början, i väntan på den får man gå in bakvägen, säger Arne Grau Amnér.

Två tredjedelar av huset har renoverats, detta eftersom det inte fanns mer pengar. Det är övervåningen som är kvar, samt friidrotten. Men den senare hoppas Arne Grau Amnér ska kunna få sig ett ansiktslyft inom en snar framtid.

– Vi hoppas få pengar till friidrotten så att vi får den lokalen i fräscht skick. Vi har ett par föreningar som just nu håller på att söka pengar från Allmänna Arvsfonden. Vi vill satsa på att få igång en parasportförening. Får vi loss det har vi en bra grundbult för att få klart det, säger han.

Är själva renoveringen klar den siste mars, dröjer själva invigningen ytterligare en och en halv månad. Men invigningsdatumet har blivit spikat.

– Den 16 maj, då kommer vi att ha en tredagarsinvigning. Dels kommer alla föreningar att visa upp sina verksamheter, sen blev det även klart igår att Helsingborgs symfoniorkester kommer hit och spelar i streetytan, säger Arne Grau Amnér.

Hur känns det nu när det börjar bli klart?

– Det känns fantastiskt. Det är fantastiska lokaler som vi får och något som är unikt. Vi får mycket beröm från övriga landet. "Vad är det som ni håller på med i Klippan?". Det är häftigt att en sån liten kommun som Klippan satsar så här stort.

Publicerad 03 March 2019 00:00