Christina Hartzell fick en idé om att ha ett rullande bankkontor och vips var bankbussen kommen till Skånes Fagerhult.

Christina Hartzell fick en idé om att ha ett rullande bankkontor och vips var bankbussen kommen till Skånes Fagerhult. Foto: Jesper Molin/Press

Bankens udda grepp – en bankbuss

"En tanke är att använda den till att köra ut till de mindre orterna"

SKÅNESFAGERHULT.

Bokbuss har man hört talas om, men en bankbuss? Jodå en sådan finns. Sparbanken Boken i Skånes Fagerhult finns numera även på hjul.

Av
Mikael Öhrn

Normalt sett är det kunden som kommer till banken, men Christina Hartzell, vd på Sparbanken Boken i Skånes Fagerhult funderade på om det inte även kunde vara tvärtom.

– Det var ett par år sen som en tanke dök upp i mitt huvud, säger hon och fortsätter:

– Det är ju så att färre och färre kunder kommer in på kontoret och en liten bank, som vi är, vill hitta nya sätt att överleva och nya sätt att hitta kunder.

Bankbussens syfte är således flera. Den är lämplig att packa in material och information i när det till exempel är event eller sponsorträffar, men det är också möjligt att ta emot kunder i den.

– Den är inredd så att man kan ta in folk och sitta och prata i den, säger Christina Hartzell.

Och den kan snart bli en mer frekvent syn ute på vägarna i kommunen.

– En tanke är att använda den till att köra ut till de mindre orterna, lite som en bokbuss. Här bor många äldre människor som kanske har svårt att ta sig till banken. Då kan vi komma till dem istället, säger Christina Hartzell och nämner att det i dagsläget inte finns något schema för när och var bankbussen kommer att rulla.

När är då nästa tillfälle som vi får se bankbussen rulla ute på vägarna igen?

– Vi har haft mycket träffar nu, men de har vi haft på banken. Men den kommer till exempel att användas när vi ska ut till skolorna i Örkelljunga kommun och prata i samband med Money Week den 25-31 mars (en årlig, nationell temavecka då utbildning i privatekonomi för barn och unga uppmärksammas, reds anm).

Notera att bankbussen inte har eller har hand om några kontanter. Sådana ärenden får man alltjämt lösa på kontoret i Skånes Fagerhult.

Liknande bankbussar eller mobila kontor har allteftersom dykt upp även på andra ställen och för andra banker.

Sparbanken Boken har även kontor i Hishult i Laholms kommun.

Publicerad 07 February 2019 10:15