Anders Isgren, chef för lokalpolisområde Klippan, har lett en insats där polisen har knackat på hos unga narkotikabrukare.

Anders Isgren, chef för lokalpolisområde Klippan, har lett en insats där polisen knackat på hos unga narkotikabrukare. Arkivfoto: Martin Wingren

Polisen hälsade på hos unga narkotikabrukare

Hoppas få dem på andra tankar

SÖDERÅSEN/KLIPPAN.

Oannonserade besök av polisen, det har bland annat många unga Klippanbor fått den sista tiden. I en insats har lagens långa arm helt enkelt valt att göra hembesök hos unga narkotikabrukare för att presentera sig.

Av
Mikael Öhrn

Det är SVT Helsingborg som skriver om insatsen. Syftet är att få unga brukare att inse att polisen har koll på dem och besöken har i huvudsak riktats mot vad polisen kallar nyupptäckta brukare, det vill säga personer som inte tidigare har varit misstänkta eller har blivit lagförda för narkotikarelaterade brott. Det rör sig främst om unga personer, men också personer med småbarn.

– Vi har på olika sätt fått kännedom om att de finns i miljöer där det missbrukas narkotika, säger Anders Isgren, chef för lokalpolisområde Klippan i vilket även Bjuv, Perstorp och Åstorp ingår, till SVT Helsingborg.

– Tipsen kan komma från oroliga släktingar eller grannar, eller så har deras namn dykt upp i utredningar, fortsätter han i samma artikel.

Polisen gör det för att försöka få personerna på andra tankar.

– Vi pratar med dem och vårt syfte är att vi ska få dem att sluta med missbruket, säger Anders Isgren.

Vissa av personerna är emellertid numera misstänkta för brott. Där det har funnits barn med i bilden har polisen kopplat in sociala myndigheter.

– Att bli fälld för narkotikabrott kan leda till att du inte kan ta körkort, får svårigheter att få lägenhet, eller i värsta fall förlorar vårdnaden om dina barn. Det brukar vi trycka på i våra samtal, säger Anders Isgren.

Enligt SVT Helsingborg besökte polisen totalt 44 adresser i Bjuv, Klippan, Perstorp och Åstorp under den sista veckan i januari. Ungefär 30 personer var hemma vid besöken och hälften av dem är misstänkta för ringa narkotikabrott, genom brukande och visst innehav.

Publicerad 06 February 2019 09:53