Det symboliska första spadtaget togs tillsammans med barn från Björnås förskola- och skola.

Det symboliska första spadtaget togs tillsammans med barn från Björnås förskola- och skola. Foto: Mikael Öhrn

Söderåsen växer med ny entré i Åstorp

Kalvhagens naturreservat utökas med ett arboretum

ÅSTORP.

Invigningen av Kalvhagen som naturreservat i våras och nu invigningen av Arboretum Cirkel of Life i området. Åstorps kommun gör just nu en stor satsning inom turism. Samtidigt får Söderåsen ytterligare en naturlig turistentré.

Av
Mikael Öhrn

Det första spadtaget är symboliskt grävt och lagom till sommarsemestern är det tänkt att det ska stå klart – ett uteklassrum eller ett så kallat arboretum – precis vid ingången till Kalvahagens naturreservat på Björnås.

– Vad jag vet är det här det enda arboretum som jobbar med de träd som finns specifikt här. Här finns 30 olika arter och det är 53 träd och buskar totalt som ska planteras här, säger Leif Wennerberg, ordförande i Åstorps turistförening som är de som ligger bakom initiativet.

Så här ska det bli när det är klart.

Så här ska det bli när det är klart. Foto: Mikael Öhrn

Ett Arboretum – från arbor som är det latinska ordet för träd – är en plantering av just träd och buskar med syftet att man ska kunna studera de planterade sorterna och därmed också öka kunskapen om dem.

– Dels är det här en viktig satsning för att lyfta fram naturen och kombinera det med lärande och folkhälsa, dels handlar det om att uppmuntra att man är ute i naturen redan från början. Det är en tillgång vi har i Åstorp, närheten till Söderåsen och skogen, säger Per-Arne Håkansson (S), kommunfullmäktiges ordförande, tillika riksdagsledamot, som fanns med under invigningen.

Faddrar för uteklassrummet blir barnen från Björnås förskola- och skola.

– Det är ni som ska se till att här är ordning, se till att inget förstörs och naturligtvis ta med era föräldrar hit, säger Ulla Andersson från Åstorps turistförening, addresserat de nästan 200 barn som närvarade vid det symboliska första spadtaget.

Leif Wennerberg, ordförande i Åstorps turistförening, och Per-Arne Håkansson (S), kommunfullmäktiges ordförande är belåtna med att få en naturlig entré till Söderåsen i Kalvhagen.

Leif Wennerberg, ordförande i Åstorps turistförening, och Per-Arne Håkansson (S), kommunfullmäktiges ordförande är belåtna med att få en naturlig entré till Söderåsen i Kalvhagen. Foto: Mikael Öhrn

I förlängningen ingår det att utveckla Åstorp till att bli en naturlig entré till Söderåsen, något som efterfrågas även från Söderåsens nationalparks håll. Besökstrycket både i Skäralid och Röstånga, men också i strövområden som till exempel Klåveröd, ökar ständigt.

– Att öppna upp åsen för att komma åt de här fina naturområdena från fler håll tror jag absolut är en nödvändighet, inte bara för att våra besökare ska få en bättre upplevelse av naturen på åsen utan även för att minska besökstrycket på de områden som vi förvaltar här, säger Jesper Witzell, nationalparkschef.

Ytterligare en vinst finns med att öppna upp en entré till åsen i Åstorp, här finns goda möjligheter till att nyttja kollektivtrafiken i form av både tåg och buss.

– Rent generellt är det viktigt att knyta ihop de olika delarna av åsen med kollektivtrafik, dels för att besökaren ska kunna ta sig med tåg till Åstorp, vandra på åsen och sen även ta sig tillbaka kollektivt, dels för att komma runt parkeringsproblematiken i Skäralid. Vissa helger är här fler bilar än vad det finns parkeringsplatser, säger Jesper Witzell.

Bakom Arboretum Cirkel of Life i Åstorp ligger länsstyrelsen, Naturentreprenad Syd, Åstorps kommun, Stiftelsen Gripen, Åstorps turistförening, SkolaniSkogen och Skogforsk.

Publicerad 04 February 2019 00:00