Kommunstyrelsens ordförande Anders Månsson (S).

Kommunstyrelsens ordförande Anders Månsson (S). Arkivfoto: Martin Wingren

Kommunen och polisen slår ihop sina resurser

BJUV.

Kommunen och polisen har skrivit ett nytt samverkansavtal. Det är med samlade resurser man vill komma åt brottslighet och framför allt otrygghetskänslor.

Av
Mikael Öhrn

Att kommunen skriver ett samverkansavtal med polisen är förvisso inget nytt, men den här gången har man valt att skriva ett längre avtal. Tidigare har de bara varit på årsbasis.

– Vi vill få en långsiktighet i det, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Månsson (S).

Syftet med avtalet är att man genom att göra detta vill synliggöra arbetssättet med att minska brottslighet och öka tryggheten i kommunen.

– Det är ju en viktig symbolhandling att vi har ett bra samarbete med polisen. Vi behöver vi föra ut i samhället att vi är överens om att vårt samhälle inte är problemfritt och att vi ska ta hand om det tillsammans och lösa på bästa sätt med våra gemensamma resurser, säger Anders Månsson.

Blir kommunen varse ett problem kan de snabbt vända sig till polisen.

– Då är det viktigt vi har den här överenskommelsen så att man vet vem man ska ringa och prata med. Ibland behöver man vara rätt snabb på pucken, då gäller det att agera snabbt innan det eskalerar, säger Anders Månsson.

Men det handlar också en hel del om förebyggande arbete.

– Det är till exempel viktigt att de är ute och kör på våra gator, men också att de besöker våra skolor och fritidsgårdar och går in och pratar där. De kommer inte bara in när det är fara på färde, så att säga, utan de finns i samhället, säger Anders Månsson och nämner att det inte minst på tjänstemannanivå finns många dialoger och samarbeten idag.

Otrygghetskänslan är generellt sett på väg ner efter att ha varit hög för ett par år sen, enligt Anders Månsson.

– Det är ett långsiktigt arbete, men otryggheten håller på att minska, säger han.

Kommunen och polisen har idag redan flera samarbeten, bland annat det lokala brottsförebyggande rådet och arbetsmodellen "Skola, socialtjänst, polis och fritid" som fokuserar på ungdomar under 18 år på individnivå.

Publicerad 13 December 2018 00:00