Praktfull, men också högljudd och integritetskränkande. (Påfågeln på bilden har inget med påfågeln i artikeln att göra)

Praktfull, men också högljudd och integritetskränkande. (Påfågeln på bilden har inget med påfågeln i artikeln att göra) Foto: Mostphotos

Praktfull men integritetskränkande – nu anklagas påfågel för ordningsstörning

EKEBY.

Hundar som skäller, tuppar som gal och en påfågel som både låter och bajsar ner, det är innehållet i ett klagomål som inkommit till Söderåsens miljöförbund. Nu är myndigheten i valet och kvalet om den ska göra ett hembesök hos djurägaren eller inte.

Av
Mikael Öhrn

Det är i ett klagomål från början av oktober som en fastighetsägare klagar på sin granne och dennes hundar, tuppar och påfågel som enligt klagomålet får springa fritt och dessutom är högljudda.

– Fågeln bajsar på våra utemöbler, hoppar upp på bilarna och sätter sig och glor in i huset genom vår glasveranda, säger en fastighetsägare till SVT, som under gårdagen var först att rapportera om fallet.

Svarstiden i ärendet gick egentligen ut den 27 november och enligt praxis brukar ärendena tills vidare avslutas om ingen part i klagomålet hör av sig med ytterligare information innan dess.

– Då brukar vi utgå ifrån att fallet är löst, säger Håkan Larsson, miljöinspektör som jobbar med klagomål som gäller djur på Söderåsens miljöförbund.

Men.

– Jag har inte gjort något aktivt, men reportern på SVT har ringt runt. I artikeln hävdar djurägaren att det inte är dennes djur, säger Håkan Larsson.

Något som därmed gör ärendet extra intressant. Enligt djurhållningsförordningen anses en person som fodrar ett djur förvisso som djurägare, men om det är så att påfågeln är herrelös lämnas ärendet över till djurskyddsenheten.

– Vi hade ett fall i Teckomatorp med några höns som sprang omkring för några år sen. Då lämnade jag över det till djurskyddsenheten som åkte dit och hämtade in dem med håvar, säger Håkan Larsson.

Med anledning av att det i fallet med påfågeln råder osäkerhet kring huruvida den är herrelös eller inte, har ärendet trots gällande praxis därför ännu inte avslutats.

– Jag är i valet och kvalet om jag ska göra ett besök där. Det känns kanske inte som högsta prioritet, men om jag har ett annat akut ärende i närheten, åker jag nog in och pratar och tittar hur det ser ut där, säger Håkan Larsson.

Att det blir osämja mellan grannar på det här viset, just på grund av djur, är inte ovanligt.

– Det är ganska vanligt med den här typen av klagomål. Det kan vara galande tupar och skällande hundar, framför allt skällande hundar. Vi får gissningsvis in något varje vecka, men det blir oftast inte ärenden av det. Vi brukar fråga om man har pratat med grannen, då gör de ofta det och så löser det sig, säger Håkan Larsson.

Om miljöförbundet skulle bemöta klagomålet kan djurägarens djurhållning begränsas. Det kan handla om allt från att djuren inte får vistas utomhus när djurägaren inte är hemma, till att djurhållning helt förbjuds. I extrema fall utdelas även hot om vite. Dessutom blir man skyldig att betala kostnaderna som det inneburit för miljöförbundet att handlägga ärendet, dessa rör sig om 928 kronor i timmen.

Publicerad 07 December 2018 11:50