Kommunstyrelsens ordförande Anders Månsson (S).

Kommunstyrelsens ordförande Anders Månsson (S). Arkivfoto: Martin Wingren

Klart med stort markköp i Bjuv

BJUV. Nu är Bjuvs kommun ägare av 116 hektar mark i Selleberga. Det står klart sedan ett enhälligt kommunfullmäktige beslutat att köpa Findus mark i området.

Av
Mikael Öhrn

Bostäder är förstås i fokus när kommunen nu fattat beslutet att köpa Findus mark i Selleberga, men tanken är också att skapa utrymmen för rekreation i området.

– Vi ska under den första tiden ställa iordning och utveckla delar av den fysiska miljön, till exempel promenaden vid Vegeå och motionsslingan. Vi vill skapa rekreationsområden och bygga för människor i rörelse, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Månsson (S) i ett pressmeddelande.

Det ska nu bland annat tas fram en fördjupad översiktsplan för området, men även VA-systemen där ska ses över. Noterbart är att det nya området i framtiden kommer att utgöra en stor del av Bjuv.

– När vi nu köper marken har vi rådighet över utvecklingen av 25 procent av Bjuvs tätort, säger Anders Månsson och nämner samtidigt att intresset för att bo och bygga i Bjuv är stort.

– Nu ska vi planera för vad vi ska bygga i området. Med den storleken här är på det kan här vara mycket, säger Anders Månsson och nämner alltifrån villor, radhus och hyreshus, till skolor och äldreomsorg.

I köpet ingår dessutom Findus gamla järnväg.

– Järnvägen ger oss en fantastisk möjlighet att i framtiden anlägga en gång- och cykelväg som förbinder centrala Bjuv med det nya området, säger Anders Månsson.

På Findus är man nöjda med affären.

– Vi är glada över den överenskommelse som vi och Bjuvs kommun har kommit fram till. Kommunen har ambitiösa utvecklingsplaner för marken och vi på Findus hoppas att förvärvet kommer att bidra till Bjuvs fortsatta attraktivitet och framtid, säger Peter Odemark, styrelseordförande för Findus Sverige AB, i samma pressmeddelande.

Priset för Selleberga 17:1 är 41,5 miljoner kronor. Findus kommer tills vidare att hyra ungefär 64 hektar av marken för sin fortsatta forskning och utveckling inom grönsaksförädling.

Publicerad 03 September 2018 00:00