FRG i aktion. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.

FRG i aktion. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Kjell-Arne Johlin

Frivilliga genomför stor övning i Eket

EKET.

I händelse av en större kris finns det olika aktörer som kallas in. En sådan aktör är Civilförsvarsföreningen FRG. Under torsdagen genomför de en större övning i Eket.

Av
Mikael Öhrn

En äldre man på Södergårdens demensavdelning i Örkelljunga som har avvikit från sin avdelning, det är förutsättningarna när FRG-grupperna i Örkelljungas, Klippans, Åstorps och Ängelholms kommuner genomför en övning i Eket under torsdagen.

– I scenariot är det att sköterskorna på morgonen upptäcker att mannen är borta. Eftersom han uttryckt till personalen att han ville hem till sin bostad på Sjunkamossavägen i Eket, tar de sig dit direkt. När han inte är där tar de kontakt med socialnämnden, som tar kontakt med krisberedningsnämnden. De i sin tur tillkallar polisen, men tar också kontakt med FRG, säger Kjell-Arne Johlin på FRG (Frivilliga Resursgruppen) Örkelljunga.

FRG består av utbildade frivilliga som under kommunal regi ska agera som ett stöd för samhället, i händelse av kris eller extraordinära insatser. I just Örkelljunga kommun har FRG-gruppen funnits sen början av millenniet.

– Vi ska vara en förlängd arm till kommunen, så att inte de behöver hjälpa till med uppgifter som är lite enkla, säger Kjell-Arne Johlin och nämner att en sådan uppgift kan vara att hålla i vattenförsörjningen vid en eventuell vattenbrist i exempelvis Eket.

– Då har kommunen vattencisterner som vi placerar ut, det finns redan bestämt var de ska ut. Dessa bevakar FRG, samtidigt öppnar man upp en trygghetspunkten på Ekets skola och placerar en vattencistern där också. Allmänheten ska veta att det här är trygghetspunkten i Eket, det är även hit man går om man ska ha info om vad som händer, fortsätter han.

Till den aktuella övningen kommer i dagsläget upp emot 40 FRG-medlemmar delta, dessa kommer från såväl Örkelljunga som från Klippan, Åstorp och Ängelholm. Klockan 18 öppnar trygghetspunkten på Ekets skola upp. Därefter, vid 18-30-tiden, beräknas det fiktiva sökandet inledas.

– Vi ska bilda en kedja på 300-400 meters bredd, som ska in i skogen. Vi har en statist som har gömt sig innan. Det ska vara så realistiskt som möjligt, säger Kjell-Arne Johlin.

Övningen beräknas vara över en till en och en halv timme senare och kommer sen att utvärderas.

Publicerad 16 May 2018 00:00