Peter Odemark, vd Findus, och Foodhills styrelseordförande Bengt Persson.

Peter Odemark, vd Findus, och Foodhills styrelseordförande Bengt Persson. Foto: Martin Wingren

Nysatsning på Findus gamla anläggning kan ge 400 nya jobb

BJUV. Nu står det klart att Foodhills AB tar över Findus anläggning i Bjuv. En satsning som kan ge 400 nya arbetstillfällen på tre års sikt.

Av
Martin Wingren

Ett område på 47 hektar med 10 000 kvadratmeter lokalyta fördelat på 2 500 rum. Det tar Foodhills AB över när Findus lämnar. I och med detta kan visionen om Food Valley Bjuv leva vidare.

– Det är en komplex anläggning, det är inte som att köpa en villa eller ett lager med fyra väggar och ett tak. Det är därför som det tagit tid med affären, säger Bengt Persson som är styrelseordförande för Foodhills AB.

På en presskonferens, där landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) och kommunstyrelsens ordförande Anders Månsson (S) närvarade, presenterade Findus vd Peter Odemark och Bengt Persson affären och nyckeln till anläggningen överlämnades symboliskt. På sikt kommer satsningen på området på cirkulär livsmedelsproduktion att ge runt 400 nya jobb, menar Bengt Persson.

Nyckeln till anläggningen lämnas över. Bengt Persson, Foodhills, landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S), och Peter Odemark, vd Findus.

Nyckeln till anläggningen lämnas över. Bengt Persson, Foodhills, landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S), och Peter Odemark, vd Findus. Foto: Martin Wingren

– Det handlar om investeringar på hundratals miljoner över 5-6 år. Det kommer att produceras allt från tomater till drycker och ingredienser till livsmedelsindustrin, säger styrelseordföranden och fortsätter:

– Om vi fångar in allt vi har i pipelinen så kommer vi inom tre år att ha samma sysselsättningsgrand som Findus hade, 400 personer.

Foodhills tar över den 1 mars och den 1 april flyttar första hyresgästen, inom livsmedelslogistik, in.

– Vi har fyra ägare bakom oss som är entusiastiska men det kommer att behövas mer pengar framöver. Det finns redan ett tiotal intressenter, säger Bengt Persson.

Anders Månsson, kommunstyrelsens ordförande, berättade att han var den gladaste personen på presskonferensen.

– Jag är gladast av allihop, att det blir liv i anläggningen och bilar på parkeringen här. Bjuv kan bli ett stort nav för innovativa livsmedelsprodukter, motsvarigheten till Silicon Valley. Av de som fick beskedet att de skulle bli av med sina jobb är det 50 som inte fått nytt jobb men de andra har, säger Anders Månsson och fortsätter.

– När jag fick beskedet för snart två år sedan att Findus skulle lägga ned så trodde jag att det var ett aprilskämt. Jag ståg framför att det skulle stå 450 arbetslösa i Bjuv och jag har tänkt på det varje dag. Nu behöver jag inte fundera längre.

Anders Månsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Bjuv, och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).

Anders Månsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Bjuv, och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S). Foto: Martin Wingren

Publicerad 06 February 2018 00:00