Rubin och pensionsmässige Pivo fick en välbehövlig paus under arbetspasset.

Rubin och pensionsmässige Pivo fick en välbehövlig paus under arbetspasset. "Vi tar det lugnt med gamlingen och kör bara halva dagar", berättar Anneli Blomberg.

Naturliga hästkrafter skonar Kalvhagen

Frågvis förskola grillade gallringsekipage

Av
PER OHLSSON

ÅSTORP. Robusta hästar i stället för hästkrafter på hjul. Anneli Blomberg kallade in Pivo, 28, och Rubin, 12, i tjänst för att röja bland vindpinade björkar och bråte.
För att vara extra rädda om marken och inte förstöra den känsliga växtligheten i Kalvahagen har kommunen valt en flera hundra år gammal metod. Ekipage med två hästar städar alltså bort ett tjugotal, stormfällda björkar.
Miljöinspektör Maria Koch Widerberg konstaterar:
– Normalt utför man den här typen av gallring vintertid, men det har varit en kort vinter och inte så mycket tjäle i marken. Därför har vi valt att göra arbetet med hästar, eftersom djuren inte har lika negativ effekt på naturen som stora maskiner på hjul.
– Förhoppningsvis ska området inom kort klassas som naturreservat.

Anneli Blomberg, från Dalshult mellan Perstorp och Örkelljunga, är fritidsledaren som sadlade om och började köra virke i egna firman A Blombergs Naturnära skogsentreprenad AB.

Mitt i arbetet blir hon, kallblodstravaren Pivo och ardennern Rubin avbrutna av en nyfiken förskloeklass fullproppad med frågor. Typ:
– Stegrar de sig aldrig?
– Tycker de det är kul?
– Vad äter de?
Anneli förklarar:
– Nej, inte när de arbetar.
– Ja, annars hade de inte gjort det.
Respektive:
– Gräs, hö och ibland, när de är godissugna, lite müsli.
Sedan styr hon sitt ekipage ut i Kalvhagen igen.
– Jag kör mycket virke och gallrar och på sommaren blir det en del gräsklippning, berättar hon.


Kalvahagen

Har en natur och historisk miljö som är mycket betydelsefull för både flora och fauna. Som naturreservat säkras bevarandet och utvecklingen av områdets rekreationsvärden och den biologiska mångfald som finns.

Publicerad 25 April 2017 12:00