Tre generationer Bolinder bakar i köket. Att göra matlagning rolig även för barn tycker Ann-Britt och Alexandra är viktigt. Foto: Jens Kassnert

Tre generationer Bolinder bakar i köket. Att göra matlagning rolig även för barn tycker Ann-Britt och Alexandra är viktigt. Foto: Jens Kassnert

Matlagning för hela familjen

Av
Jens Kassnert

Gunnarstorp. Att laga mat behöver inte vara svårt. Det vill Ann-Britt och Alexandra Bolinder visa i en bok där de tar med barnen i matlagningen.

Nu kan du röra om i bunken. Vill du smaka? Var det gott? I köket står tre generationer Bolinder och bakar. Det är Ann-Britt med sin dotter Alexandra och barnbarnet Atle. De två förstnämnda har precis lanserat en ny kokbok där barn hjälper till med matlagningen.
– Vi har valt ut lite av barnens favoriter, då blir det såklart roligare för dem att vara med i köket, säger Alexandra Bolinder samtidigt som hon häller i mjöl i en bunke.

Många recept
Boken innehåller recept på allt från surdegsbröd och tomatsoppa till chili beef och rödspätta.
– Barn kan egentligen äta samma sak som vi. De tycker om smakrik mat och det är varken svårare eller tar längre tid att panera en egen bit fisk istället för att steka fiskpinnar, säger Ann-Britt Bolinder.

Ann-Britt Bolinder äger Gustavsborgs gård och har där även ett förlag. Boken ”Stor och liten i köket” är den andra boken om mat som hon ger ut i eget förlag. På gården hålls kurser och Ann-Britt lagar mat till deltagarna.
– Det var nog så det började. Att de som deltog i de olika kurserna på gården tyckte maten var god och ville ha recepten. Då tänkte jag att jag skulle göra en bok med samlade recept. Denna bok är väl en vidarutveckling på det, säger Ann-Britt och visar upp den äldre boken.

Handla lokalt
Både Ann-Britt och Alexandra tycker det är viktigt att stödja de lokala gårdarna eller grossisterna. De handlar ofta ägg eller andra saker från gårdsbutiker i närheten och vet vad sakerna de köper innehåller.
– Jag tycker inte att man bara ska köpa saker för att det är billigt. Mycket av det vi handlar är halvfabrikat som innehåller massor med tillsatser och annat som inte är så bra, säger Alexandra.

Ann-Britt och Alexandra har arbetat med boken i drygt ett år och nu är den precis släppt lagom till det kafferep som hölls på Gustavsborgs gård.
– Vi hade kafferepet som en deadline för att få oss själva att jobba på med boken. Vi anlitade en fotograf, Denise Landerberg, som har tagit alla bilderna. När vi var några stycken som skulle få ihop träffar tog det lite tid, säger Ann-Britt.
– Jag har alltid tyckt att matlagning har varit roligt och har låtit Alexandra vara med i köket när hon var liten. Nu tycker Atle att det är roligt att vara med också. Det blir bra det för framtida böcker, säger Ann-Britt Bolinder.

Stor och liten i köket heter boken som går att köpa på Gustavsborgs gård eller på en bokhandel på internet.

Stor och liten i köket heter boken som går att köpa på Gustavsborgs gård eller på en bokhandel på internet.

Lite kladdigt kan det lätt bli med barn i köket. I skeden speglar sig Atle och Alexandra.foto: jens kassnert

Lite kladdigt kan det lätt bli med barn i köket. I skeden speglar sig Atle och Alexandra.foto: jens kassnert

Publicerad 08 August 2015 12:00