Sofie Lundin spelar hockey i Jonstorp och bor i Viken. Foto: Joel Winqvist

Sofie Lundin spelar hockey i Jonstorp och bor i Viken. Foto: Joel Winqvist

Vill framåt i hög fart

SPORTSTIPENDIET. För att utvecklas på bästa sätt har Sofie Lundin länge spelat med killar, och avlossat tusentals skott på familjens skottramp på garageuppfarten. Den tempostarka hockeytjejen strävar uppåt i hög fart.
Det var broderns fel. Otaliga besök på hans träningar i Jonstorp skapade ett sug för hockey hos syster Sofie, och i sex-årsåldern började hon på hockeyskola, och sedan blev hon fast.
– Jag har spelat fotboll också men när jag var tio år valde jag hockeyn. Jag tröttnade lite på fotbollen. Det händer mer i hockeyn, menar 15-åringen som spelar ishockey i Jonstorp.
Och det händer grejer när Sofie Lundin befinner sig på isen; hon kom tvåa i Stålbucklans poängliga när Skånelaget i våras placerade sig fyra i turneringen. Hon var en av de yngsta tjejerna som nyligen deltog i Russinkampen som kan ses som ett förberedande test inför en eventuell medverkan i juniorlandslaget.
Och hon är uttagen inför sista gallringen till Skånes lag i tv-pucken, för killar alltså – Sofie Lundin är enda tjejen.
Hon har tränat och spelat med killar under stora delar av sitt hockeyliv. I den miljön går det snabbare och man får tacklas mer. Bättre chans till utveckling, således.
– Än så länge funkar det bra, men man märker att killarna blir starkare. Jag tror att jag kan fortsätta spela med de i min egen ålder resten av året och kanske nästa år också. Sedan kan man gå ner och spela med yngre killar, säger Sofie Lundin som hemma på familjens garageuppfart i Viken extratränar avslut på en ramp med en intilliggande konstisbana.
– Jag måste göra lite mer mål, ler den tempostarka centern som utmärker sig för sitt vassa spelsinne.
Och det är i hög fart hon vill framåt. När det gäller den idrottsmässiga utvecklingen blickar hon västerut. Hon funderar på att efter gymnasiet spela collegehockey i USA.
–Nivån är högre där. Där utvecklas man mest, menar hockeytalangen. När stora mål längre fram kommer på tal vänder hon istället blicken åt öster, mot OS i sydkoreanska Pyeongchang 2018.
– Det är det stora målet. Det skulle vara väldigt roligt, och jag tror att jag har en bra chans att komma med.

Publicerad 03 June 2015 12:00