Alexander Ewers siktar på Nordiska mästerskapen i Köpenhamn om ett par veckor. Foto: Joel Winqvist

Alexander Ewers siktar på Nordiska mästerskapen i Köpenhamn om ett par veckor. Foto: Joel Winqvist

Värjer sig inte mot nya utmaningar

Alexander Ewers hugger ständigt på nya möjligheter

NORDVÄSTRA SKÅNE. Han är en av landets fem bästa i sin ålderskategori. För Alexander Ewers är fäktning lika naturligt som att andas, precis som att förstaplatser är lika självklara att stå på. Längre fram siktar 15-åringen på kadett-EM och VM.


Men första gången han testade på fäktningens ädla konst var upplevelsen mer av det skräckartade hållet.
– Jag testade fäktning när jag var 11 år. Jag mötte direkt en tjej som hade hållt på ett bra tag och hon kastade sig fram och började attackera direkt. Jag blev livrädd. Det var en skrämmande upplevelse i början, säger FK Aramis-fäktaren.
Men han hämtade andan kvickt, och fastnade för sporten. Efter att ha fäktats ett halvår började han träna med några äldre kamrater i Helsingborgsklubben och efter ett år var han bland de tio bästa i sin ålder i landet.


Att fäkta florett har blivit något av det mest naturliga för honom; han berättar att han tränar uppemot tolv träningspass i veckan fördelat på både löppass och ren fäktningsträning. Nu är han en av landets fem bästa 15-åringar. Fokuset att bli än bättre verkar ständigt vara närvarande.
– Segrar betyder inte så mycket. Det är mest förluster som betyder något, då kan man se vad man behöver utveckla. Jag lär mig mest av att se hur jag har förlorat. Men jag gör ju inte det så mycket, småler Åstorpsbon.
Han har trots de få förlusterna förstått att de är den så kallade ”spetskänslan” som han kan förbättra mest, alltså att kunna träffa motståndaren rakt och rent samtidigt som de hela tiden är i rörelse och försöker slinka undan.
– Det gäller att hålla rätt avstånd hela tiden, menar han.

I den personliga spåkulan ser han ordet framgång framför sig .
– Vem som helst kan vinna. Om jag fortsätter att utvecklas som jag gör nu, så tror jag att det kommer bli jag, menar Alexander Ewers som har kadett-EM och VM om ungefär ett år att sikta på.
Men för att få komma dit gäller det att samla på sig poäng; möjligheten finns på Nordiska mästerskapen i Köpenhamn om ett par veckor, berättar 15-åringen som inte enbart känner ett fysiskt välbefinnande av att utöva sin sport.
– Fäktning är lite som karate, man slåss mycket men man blir också lugn inombords, menar han.

Publicerad 06 May 2015 08:58