Mikael Persson kunde aldrig ana att Aktuell Motorsport skulle bli så stort. Hemsidan har varit aktiv under tio år och driften sköts på ideell basis. ”Så länge besöksantalet håller i sig fortsätter jag att driva hemsidan.” Foto: Diana Larsson

Mikael Persson kunde aldrig ana att Aktuell Motorsport skulle bli så stort. Hemsidan har varit aktiv under tio år och driften sköts på ideell basis. ”Så länge besöksantalet håller i sig fortsätter jag att driva hemsidan.” Foto: Diana Larsson

Aktuell Motorsport firar tio år

20 000 besökare varje dygn

Av
Diana Larsson

Diana Larsson

KVIDINGE. Ett genuint intresse för motorsport i kombination med bristen på kanaler för att nå ut med vad som skrevs om sporten blev starten för Aktuell Motorsport. Hemsidan har funnit en plats i motorintresserades hjärtan då den samlar alla länkar till sidor där motorsport omnämns. Det de flesta inte vet är att Sveriges främsta sida för motorsport styrs från en villa i Kvidinge.
Det är nu tio år sedan Mikael Persson tog tag i idén om att skapa en samlingsplats för motorentusiaster på Internet.

En gråzon

- Att skapa portalen har sin historia i Hyllinge MS där jag själv är medlem. De sajter som samlade länkar då var mest skräp. Jag började utveckla en egen sökprogramsvara vars teknik till stor del baseras på rss. Jag var tidigt ute med tekniken och då var det en gråzon om vad som var tillåtet. Strax efter millenniumskiftet var det många diskussioner eftersom nystartade sajter stal Blockets radannonser rakt av. Jag tog det säkra före det osäkra. Jag chansade och ringde upp Aftonbladets marknadschef och frågade om det var ok att jag skickade besökare till aftonbladet.se genom att länka till deras nyheter. Han lät stressad, men svarade att "ja, ja länka du bara".

Trögt i början

I maj 2003 sattes hemsidan igång med en banner på Hyllinge MS hemsida som enda marknadsföringen. Tid lades också ner på att skicka personliga mejl till klubbar, serier och förare där Micke bad dem att lägga en länk till Aktuell Motorsport på deras hemsidor.
- Det gick trögt till en början, men sakta ökade besöksantalet från ett tiotal per dygn till hundratals och tusentals och i dag besöker omkring 20 000 personer hemsidan varje dag året om.

Korrigerar varje dag

Så länge intresset håller i sig fortsätter Micke Persson att driva hemsidan. En timme varje kväll läggs ner för att korrigera fel och återkoppla till dem som kontaktat honom.
- Det är inte alltid tekniken flyter på till 100 procent, säger Micke och visar upp en länk där ordet pole finns med i rubriken. Vi klickar in oss på sidan och möts av en artikel om poledance.
- Pole används ofta inom motorsporten och det är fel som detta som jag fixar varje kväll.
Micke Persson gillar utmaningar, men när Aktuell Motorsport startades hade han inte en susning om att det skulle bli så stort. Utmaningen härnäst är att modernisera designen och att avancera tekniken till att bli mobilvänlig.

Publicerad 12 January 2013 12:00