Kommunalrådet Torgny Lindau (PF) ser övergången till NSVA som ett måste för Perstorps framtid.

Kommunalrådet Torgny Lindau (PF) ser övergången till NSVA som ett måste för Perstorps framtid. Foto: Mikael Öhrn/Pressbild

Avgiften höjs när ny aktör tar över

"Invånarna är de stora vinnarna"

PERSTORP.

Perstorps kommun passar på med en övergripande förändring i samband med övergången till 20-talet. Nu står det klart att NSVA tar över driften för vatten och avlopp, vilket innebär ökade kostnader för invånarna.

Av
Wilhelm Nilsson

Det regionala VA-bolaget, Nordvästra Skånes vatten och avlopp (NSVA), har sedan tidigare hanterat vatten och avlopp i Bjuv, Båstad, Helsingborg, Landskrona, Svalöv och Åstorp. Från och med den 1 januari blir också Perstorps kommun en del av medlemskapet.

– Vi är mycket glada över att få välkomna Perstorp till NSVA. Tillsammans är vi nu sju kommuner som säkerställer att vi jobbar effektivt med de viktiga VA-frågorna och som samlar spetskompetens, erfarenhet och utvecklingskraft till gagn för invånarna i våra ägarkommuner, säger Jonas Jacobsson Görtler, styrelseordförande på NSVA, i ett pressmeddelande.

Kommunalrådet Torgny Lindau (PF) har en stark framtidstro för Perstorps kommun i sin helhet, efter att kommunen nu har röstats in i bolaget.

– Perstorps kommun kommer mycket bättre till gagn som delägare i bolaget. Det här är ett sätt för att säkerställa rent vatten i kommunen genom formella kompetenser som krävs för att bedriva verksamhet i egen regi, vilket också blir ett lagkrav från och med 2020, säger Lindau (PF) till Lokaltidningen och fortsätter:

Genom det här delägandet kan vi också få in spetskompetens som inriktar sig på säkerhet, vilket är betryggande för framtiden

– Vatten är en av våra viktigaste livsmedel, om inte det viktigaste. Genom det här delägandet kan vi också få in spetskompetens som inriktar sig på säkerhet, vilket är betryggande för framtiden. Perstorps kommuns invånare är de stora vinnarna i det här.

Även om Perstorps kommun lovordar bättre vattenförsörjning, finns det dock hake i det hela. Priset. Enligt Perstorps kommuns hemsida höjs avgiften med 14,5 procent. Ett räkneexempel innebär då att en årlig förbrukning på 150 kubikmeter, skulle kosta ett hushåll 600 kronor mer per år, än tidigare. En avgift som kan ses som nödvändig från kommunens håll, för att stärka framtiden i kommunen.

– Vi vet med all säkerhet att vattnet kommer att bli en ännu bättre. För att vi ska kunna utveckla våra vattennät och kunna använda en ännu bättre kompetens, är det här rätt väg att gå. Även om priserna höjs, är invånarna som sagt de stora vinnarna, avslutar Torgny Lindau (PF).

De tidigare kommunalt anställda i Perstorps kommun har fått anställning i NSVA.

De nya kommunala avgifterna i sin helhet:

vatten 7,10 kronor/m3 (ökning med 0,90 kr/m3)

avlopp 18,50 kronor/m3 (ökning med 2,30 kr)

Lika med summa 25,60 kronor/m3 (ökning med 3,20 kr/m3)

Fast avgift per lägenhet, flerbostadshus:

vatten 407 kronor/tariffenhet / år (ökning med 52 kr/tariffenhet/år)

avlopp 822 kronor/tariffenhet / år (ökning med 104 kr kr/tariffenhet/år)

Lika med summa 1 229 kronor/tariffenhet / år (ökning med 156 kr/tariffenhet/år)

Fast avgift övriga:

vatten 575 kronor/tariffenhet / år (ökning med 73 kr/tariffenhet/år)

avlopp 1 164 kronor/tariffenhet / år (ökning med 147 kr/tariffenhet/år)

Lika med summa 1 739 kronor/tariffenhet / år (ökning med 220 kr/tariffenhet/år)

Data hämtad från Perstorp.se.

Publicerad 30 December 2019 10:20