Den planerade fiberanläggningen kan gå i stöpet. I så fall riskerar flera anslutna till fibernätskampanjen att bli utan förbättrad internetuppkoppling.

Den planerade fiberanläggningen kan gå i stöpet. I så fall riskerar flera anslutna till fibernätskampanjen att bli utan förbättrad internetuppkoppling. Foto: Hans Nilsson/Arkiv

Perstorpsbor riskerar gå miste om fiber: "Sista chansen nu"

Aktör kan ge upp efter svalt intresse

PERSTORP.

Intresset för fiber bland invånare i utanför Perstorps tätort, är ungefär lika sval som decemberkylan. De intressenter som flaggat för att få installerat fiber, ser ut att bli utan, om inte fler går med i den utlysta kampanjen.

Av
Wilhelm Nilsson

Perstorps kommun har sedan i våras haft ett samarbete med fibernätsaktörerna IP-Only och Zitius. Efter att intresset var svalt bland invånarna, beslöt sig Zitius för att dra sig ur samarbetet. Sedan dess har samarbetet mellan kommunen och IP-Only fördjupats, i hopp om att hitta fler intressenter. Men det utökade samarbetet har hittills inte gjort några framsteg.

Kommunen meddelar nu att den kampanj, som IP-Only började bedriva från och med den 11 november, har inneburit ett för få antalet anslutna. Blir det inte fler den närmsta veckan, kommer kampanjen att läggas ned.

– Anslutningsgraden baseras på kommunen i sin helhet, vilket innebär att om inte tillräcklig anslutningsgrad uppnås blir det ingen fiber. För er som ännu inte tecknat avtal finns möjlighet att göra det under jul- och nyårshelgen, säger Ida del OlmoPerstorps, digitaliseringssamordnare på Perstorps kommun, till kommunens hemsida.

Det finns i dagsläget inget samverkansavtal mellan Perstorps kommun och IP-Only, men kommunen riktar "positivism" mot fibernätsaktörens engagemang.

Lokaltidningen har utan framgång sökt IP-Onlys projektledare Anton Roos för en kommentar.

Publicerad 23 December 2019 17:35