Mobila Teamet i Perstorps forum har fått ett stort genomslag. När andra tjejkväll äger rum på fredagen hoppas de på lika bra respons som senast.

Mobila Teamet i Perstorps forum har fått ett stort genomslag. När andra tjejkväll äger rum på fredagen hoppas de på lika bra respons som senast. Foto: Privat

De tar kampen mot psykisk ohälsa: "Enorm press på unga"

Bjuder in till forum för tjejer och killar

PERSTORP.

Mobila Teamet i Perstorp gör allt för att ungdomarna ska må bättre. Nu har de startat diskussionskvällar, dit ungdomarna kan komma för att prata om det som tynger dem.

Av
Wilhelm Nilsson

Psykisk ohälsa breder ut sig och blir allt mer vanligt. Inte minst bland landets unga. I Perstorps kommun har man funnit ett nytt sätt för att förebygga psykisk ohälsa. Genom att Mobila Teamet, som är en samverkan mellan skola och socialtjänst, tillsammans med Fritidsgården Ozvald och ABF bjuder in till tjej- respektive killkvällar, är förhoppningen att ångesten bland de unga ska mildras.

– Ungdomar har i dag en enorm press på sig, inte minst sett till alla de valmöjligheter de har. Det kan skapa en stor oro hos många. Även sociala medier stressar dem, som i sin tur ger ett sken av hur man bör vara, hur man ska klä sig eller vilka saker man behöver äga. De blir ständigt exponerade som ger stor påverkan, säger Mobila Teamets Josefine Svensson och fortsätter:

– Med tematräffarna är tanken att skapa ett forum där ungdomarna kan prata av sig om det som stressar upp dem och få andra och nya infallsvinklar. Det kan vara ämnen som berör alltifrån skola, kompisar och familj till kärleksproblem.

Tidigare i höst har det redan arrangerats både en tjejkväll och en killkväll. Kvällar som det kommer bli fler av. Redan nu på fredag är det dags för ännu en tjejkväll.

Tanken är att skapa ett forum där ungdomarna kan prata av sig om det som stressar upp dem och få andra och nya infallsvinklar

– Det kom 30 stycken senast, så vi hoppas på en bra respons. Den här gången kommer vi att fokusera på fysisk- och psykiska hälsa. Fritidspedagogen Sofie (Yngvesson) från Ozvald, som även är kostrådgivare, kommer hit för att prata om hur vi tar hand om vår kropp på bästa möjliga vis. Sedan kommer vi från Mobila Teamet att ge tjejerna praktiska verktyg för att hantera stress, genom att till exempel planera in återhämtning i sin vardag. Det är viktigt att ta hand om både kropp och knopp.

Gällande det kommande året har Mobila Teamet blivit budgerade från kommunens håll. Det innebär att verksamheten kommer att bedrivas vidare samtidigt som konceptet ska vidareutvecklas. Josefine Svensson vill ännu inte gå in närmre på vad som kommer ske, men ger en liten hint om att bland annat fler teman och diskussioner är en del i vidareutvecklingen.

Fredagens tjejkväll arrangeras med start klockan 18 på Hantverkaregatan 9D. Mer information om träffen eller framtida insatser finns att se på Mobila Teamets Facebook- och Instagramkonto.

Publicerad 12 December 2019 08:53