Efter Marie Fredrikssons bortgång planerar hennes hemkommun att föreviga henne i bygden.

Efter Marie Fredrikssons bortgång planerar hennes hemkommun att föreviga henne i bygden. Foto: Ritzau Scanpix

Marie Fredriksson kan få en egen gata i skånska hemorten

Kommunen vill föreviga världsartisten

ÖSTRA LJUNGBY.

Marie Fredrikssons bortgång har berört många människor i världen. Nu kan världsartisten hyllas med en egen gata i sin hemort. Ett förslag som kommunen ställer sig bakom.

Av
Wilhelm Nilsson

Idéen kom egentligen till tals redan under mitten av 00-talet. Då talade Klippans kommuns mäktigaste varmt om att Marie Fredriksson skulle få en egen gata uppkallad efter sig i hennes hemort Östra Ljungby, något som senare ströks eftersom levande människor inte skulle få tituleras i gatunamn.

Efter Marie Fredrikssons bortgång på tisdagen, har förslaget kommit på tal igen. Kommunstyrelsens ordförande Hans Bertil Sinclair (M) ser det som en självklarhet att den tidigare världsartisten ska förevigas med en egen gata.

– Det är positivt, utan tvekan. Exakt hur det går till vet jag inte, om man byter namn på en befintlig gata eller namnger en helt ny väg. Östra Ljungby växer, inte minst företagsmässigt, så då finns det ju all anledning att namnge en ny väg eller gata som tillkomer där, säger han.

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Michael Nemeti (S) sitter i den nämnd där beslut gällande namngiving av gator och kvarter tas. Även han vill se att Marie Fredriksson ska få leva vidare i Östra Ljungby.

– Jag kommer att ta upp mitt förslag i nämnden. Det behöver inte bli en gata som namnges, utan det skulle även kunna bli en plats eller byggnad. Vi får se över vad som är vanligast i dag, berättar han.

Hur är dina personliga kopplingar till Marie Fredriksson?

– Marie var ju en stor personlighet som satte popmusiken på kartan i Sverige. Hon var mycket snäll och ödmjuk. Jag minns en natt 1991 efter att hon gjort en spelning i Helsingfors. Telefonen ringde, vilket ringaren visade sig vara en finsk journalist jag känner. Hon ville framföra en hälsning till mig från Marie, då Marie hälsade mitt dåvarande lokala band ett framtida lycka till. Det var stort och speglar den goda kvinna hon var, avslutar Michael Nemeti (S).

Artikeln har uppdaterats.

Publicerad 11 December 2019 11:45