Hatten var ett givet val när Solträffen bjöd in till hattcafé på Nobeldagen.

Hatten var ett givet val när Solträffen bjöd in till hattcafé på Nobeldagen. Foto: Wilhelm Nilsson

Hatten på för Alfred Nobel

Glada miner när de äldre bjöds in till fest

BJUV.

Nobelmiddagen avnjuts i Stockholm senare i kväll. Men på andra håll i landet har man redan tjuvstartat. Exempelvis i Bjuv, där hatten åkte på för att ära Alfred Nobel.

Av
Wilhelm Nilsson

Den 10 december har varit en mycket speciell dag sedan Nobelpriset delats ut i över 100 år. En dag som innehåller både prisutdelningar och en Nobelbanketten. Middagen, där inte vem som helst får en inbjudan. Så vad gör man då? Man ordnar sin egna bankett. Det är precis vad som skedde i Bjuv under tisdagen.

Klockan hann precis slå halv två då sju glada äldre damer och en herre slog sig ner till dukat bord. Vad som väntade dem var både tårta och kaffe men också berättelser och quiz om Alfred Nobel. Arrangemanget anordnades på Solträffen av Bjuvs kommun. Träffpunkten dit alla kommunens äldre välkomnas ett flertalet gånger i veckan.

– Vi brukar samlas här genom olika aktiviteter. Ibland är det hantverk, en annan dag sitter vi mest och pratar och en tredje spelar vi kort. Men i dag är allt fokus på Alfred Nobel, berättar den flitige besökaren Kerstin Nordström.

Under tiden som dagens gäster högg in på tårtan, tog ett annat Nobeluppmärksammande startskott en bit därifrån. På Varagården bjöds alla äldre in till Nobelmiddagen med verksamhetsledaren Marcus Nyrén som konferencier. Timmar som innehöll många skratt med några julinslag därtill. En som satt och mös till den lättfulla stämningen var Karin Grankvist.

– Jättetrevligt! Marcus är jätteduktig som håller igång oss. Maten smakade också bra, berättar hon.

Bordsgranne med Karin var Kerstin Soth. Tillsammans försökte de klura ut julförknippelser med ord som börjar på "K" i Marcus så kallade "Julspecial".

– Det är inte helt lätt. Kan vi någon julsång på "K", Kartin? Frågade Kerstin.

– Nej, jag har ju varit med i kören i 13 år så jag borde kunna denna, säger Karin Grankvist, som knäckte nöten när Lokaltidningen var på språng ut genom dörren.

Majoriteten som befann sig på Bjuvs egna Nobelmiddag fortsätter på musikspåret efter jul. De är nämligen med i gruppen Metallic Rollatorz, som bland annat har rockat på Sweden Rock. Nästa år är väntar fler konserter, men vart, när och hur är ännu inte officiellt.

Publicerad 11 December 2019 08:00