Utbildningscentrums vara eller icke vara har blivit ett hett ämne bland politikerna.

Utbildningscentrums vara eller icke vara har blivit ett hett ämne bland politikerna. Foto: Wilhelm Nilsson

Moderaternas svar till UC: "Har en uppfattning om skolan"

Politikerna ser ingen framtid i utbildningarna

ÖRKELLJUNGA.

Eleverna och skolpersonalen på Utbildningscentrum blev förbluffade, när de läste om politikernas upplevelse av skolan i media. Politikerna svarar nu på hur deras syn är av skolan och varför skolan har blivit ett hett ämne.

Av
Wilhelm Nilsson

Det har snart gått en månad sedan moderaterna Jon Strömberg och Cristian Larsson uttalade sig om att politikerna måste se över Utbildningscentrum. Strömberg (M) och Larsson (M) pekade på den dyra elevpengen, som gör Örkelljunga till den kommun i Skåne som satsar mest pengar per elev. En kostnad som uppgår till cirka 144 000 kronor per elev. Enligt Moderaterna bör därför kostnaderna förflyttas till grundskolan, sett till det låga antalet sökande till Utbildningscentrum.

– Utbildningsnämnden har slagit larm om det låga elevantalet på de nationella programmen, det vill säga 15 elever, varav fyra elever i ett av programmen. Det är enligt de listor vi har fått och det jag står fast vid. Vi tittar endast på de nationella programmen. IM (Introduktionsprogrammen) tycker jag ska få vara kvar, för att ge de lite svagare eleverna möjligheter till att studera på orten, säger kommunstyrelsens ordförande Christian Larsson (M), innan han fortsätter:

– När utbildningsnämnden slår larm, så är det självklart att vi måste titta på det. Det finns trots allt ett ansvar som kommunstyrelseordförande.

När vi tittar på de ekonomiska aspekterna i frågan, varför blir det så viktigt i sammanhanget?

– Många av våra skolungdomar väljer att studera på andra orter, då måste vi lägga elevpengen där. Elevpengen blir dessutom högre på en friskola om vi lägger den i en annan kommun. Sett till att vi redan har en hög elevpeng, behöver vi se över så att elevpengen kommer till mer nytta i Örkelljunga. Det gör den inte i dagsläget. UC har stått på mässor och gjort kampanjer för att locka fler elever men det har inte blivit någon effekt, förklarar Christian Larsson (M).

Jon Strömberg (M) förklarar pengaaspekten på följande vis:

– Självklart ska skolan få kosta pengar, men när en skola går med stora underskott, och väldigt få sökandemåste vi ställa frågan om det är värt att på bekostnad av annan skolverksamhet, att år efter år hämta hem detta underskott. Alla dessa miljoner tycker jag man borde satsa på förskolan och grundskolan i stället. Detta för att ge våra barn och ungdomar ännu större möjlighet till att kunna söka till den utbildningen dem vill gå på gymnasiet, säger Jon och fortsätter:

– Hade ungdomarna valt att göra sin gymnasieutbildning i Örkelljunga, hade man inte haft det låga söktryck man har idag. Elevpengen hade varit betydligt lägre och annan skolverksamhet hade inte blivit lidande.

I en artikel som Lokaltidningen publicerade på fredagen, menar Utbildningscentrum att ni har svingat med faktafel i era uttalanden, däribland om elevernas upplevelse av skolan. Enligt dem har ni inte varit där, och träffat varesig elever eller lärare. Vad är dina tankar om deras upplevelse?

– Det stämmer inte. Jag har besökt skolan vid tillfällen – så sent som i våras. Då träffade jag läraren och elever på industriprogrammet tillsammans med dåvarande rektorn Kristian Lindgren. Ömsesidigt har jag inte varit i kontakt med Charlotta (Eroldsson, biträdande rektor). Hon har valt att inte kontakta mig, för att i stället ställa upp i media. Jag för gärna en dialog med henne. Hon är välkommen att höra av sig, avslutar Christian Larsson (M).

Publicerad 06 December 2019 06:00