Kristina Östlund, här tillsammans med sin inspirationskälla Leif Åke Andersson, har designat årets luciasmycke.

Kristina Östlund, här tillsammans med sin inspirationskälla Leif Åke Andersson, har designat årets luciasmycke. Foto: Wilhelm Nilsson

Smycket – lika viktigt som kronan: "En luciatradition"

Silverhalsbandet har satt prägel på lucian

KLIPPAN/PERSTORP.

En luciakrona, nåväl. Men vad vore en lucia utan ett prydligt halsband? I Klippan har man sett till så att den fleråriga traditionen lever vidare. Varje år, som dessutom bjuder på ett nytt, unikt halsband.

Av
Wilhelm Nilsson

Luciasmycket har varit en lika självklar detalj som luciakronan för luciorna i Perstorp. Så har det varit sedan 60-talet, då Guld O Silversmedjan i Klippan började tillverka unika silverhalsband åt luciorna och tärnorna. Det i ett samarbete med Lions Club Perstorp, som varit delaktiga i Perstorps luciatåg under många år.

– Morfar var väldigt engagerad i Lions på den tiden. På den vägen blev det naturligt att samarbeta ihop med dem. Smycket har därefter blivit en tradition, säger Leif Åke Andersson med en 25-årig bakgrund som butiksägare av Guld O Silversmedjan, efter ett övertagande från sina föräldrar.

Inför varje lucia tillverkas ett nytt halsband. Halsbanden får inte vara i likhet med de tidigare, vilket kan tyckas vara svårt att hålla koll på, sett till de cirka 60 åren som Guld O Silversmedjan varit delaktiga i det här. Men det finns en som har kollen.

– Leif har bra koll, även om vi varit dåliga på att dokumentera det vi gjort. Men jag förlitar mig på honom – han är duktig, säger Kristina Örtlund, som designat årets luciahalsband.

Tärnornas halsband.

Tärnornas halsband. Foto: Wilhelm Nilsson

Hur ser årets halsband ut?

– De är som alltid, i silver. Själva smycket är hjärtformat både för lucian och tärnorna. Lucians smycke har även en sten i sig, förklarar Kristina.

Lokaltidningen har träffat Perstorps lucia, Linnéa Engström. Hon är lyrisk över halsbandet som hon ska bära när hon tar täten i luciatåget. Och ja, troligtvis fler gånger än så.

– Halsbandet är jättefint! Jag blev glad när jag fick det i söndags. Det kommer jag bära även efter lucian. Så fint är det, berättar hon.

Perstorps luciatåg arrangeras för allmänheten på torsdagkväll klockan 18.30 i Kulturhuset på Centralskolan. På fredagen, lucia, tågas det endast för de elever och personal som tillhör skolan.

Publicerad 05 December 2019 06:00