Aleksandar Stjepanetic, till vänster, går från klarhet till klarhet. Här i ett sammanhang i Tysklands GP i somras.

Aleksandar Stjepanetic, till vänster, går från klarhet till klarhet. Här i ett sammanhang i Tysklands GP i somras. Foto: Privat

Åstorpare tog chansen i landslaget: "Nu siktar jag på VM-guld"

Brottaren rullades ut i semifinalen

ÅSTORP.

Brottaren Aleksandar Stjepanetic har framtiden för sig. 22-åringen fick i helgen prova lyckan i seniorlandslaget, där det tog stopp i semifinal. Nu blickar han framåt – då guldet ska bärgas 2020.

Av
Wilhelm Nilsson

Aleksandar Stjepanetic från Åstorp fick äntligen dra på sig landslagsdräkten i A-landslagssammanhang, när Haparanda Cup avgjordes i helgen. Även om fokus inte ligger på seniorbrottningen, ser Aleksandar landslagsuttagningen som en stor bekräftelse i att han går mot rätt riktning i karriären.

– Det betyder jättemycket att få våra med i de här sammanhangen. Även om jag alltid fajtas för att vinna, så var jag här mest för att lära och samla på mig erfarenhet. Mitt stora fokus ligger på U23-landslaget, där jag har ett år kvar innan jag kan gå vidare, berättar han.

Hur gick det då? Första matchen blev en utragen kamp som slutade med en 13-10-seger över en finne. Segerspåret följdes sedan efter en klar seger över en ukrainare med slutsiffrorna 2-0. Segrarna parkerade Aleksandar Stjepanetic på förstaplatsen i gruppen. Det innebar en semifinal mot amerikanen John Stefanowicz, som slutade tvåa i den andra gruppen.

– Semifinalen var riktigt jämn. När det stod 3-3, rullade han (Stefanowicz) mig och tog sista pinnen, säger landslagsbrottaren. Det är jag inte nöjd med, hade jag tagit guld - hade jag varit nöjd, säger landslagsbrottaren.

Det betyder jättemycket att få våra med i de här sammanhangen. Det ger mig träning och erfarenhet

Guldpokalen får han Stjepanetic, som till vardags brottar för AIK Brottning, sikta på att lyfta nästa år i stället. Då tävlar han återigen för Sveriges U23-landslag i VM, vilket han även gjorde så sent som i november. För åstorparen slutade det i förlust i båda matcherna. Men nästa år blir det annorlunda, menar han.

– Då tar jag guld. Garanterat, säger Aleksandar Stjepanetic bestämt.

Förutom brottningen, livnär sig Aleksandar sig på civilingenjörsstudier på KTH. Studier som väntas bli färdiga om två år.

Kan vi förvänta oss att du återvänder till skånsk mark efter studierna?

– Nej, inte så länge jag håller på med brottningen. Vem vet, kanske i framtiden, avslutar han.

Publicerad 05 December 2019 10:41