Koliforma bakterier har upptäckts i dricksvattnet.

Koliforma bakterier har upptäckts i dricksvattnet. Foto: Stock Adobe

Otjänligt vatten i ledningarna: "Kan dröja en vecka"

Andra gången på få veckor

KLIPPAN.

För bara ett par veckor sedan drabbades Klippans kommun av otjänligt vatten. Förra söndagen var det dags igen, och kommunen uppmanade då sina invånare att koka dricksvattnet.

Av
Wilhelm Nilsson

Under förra söndagskvällen gick Klippans kommun ut med ett larm efter att koliforma bakterier hittats i dricksvattnet, i områdena Stidsvig, Östra Ljungby och Källna.

Klippans kommun utförde provtagningar under veckan . Vanligtvis dröjer det mellan 24 till 48 timmar innan svaren kan ge ett resultat.

– Troligtvis får vi ge det här en vecka innan det blir tjänligt igen. Det verkar vara en omfattande spridning. Mer än så kan jag inte säga i dagsläget, säger Börje Andersson, va-chef i Klippans kommun.

Troligtvis får vi ge det här en vecka. Det verkar vara en omfattande spridning

Medan Klippans kommun och dess invånare håller tummarna för att bakterierna ska ge med sig så fort som möjligt, klorerades dricksvattnet under måndagseftermiddagen.

För bara ett par veckor sedan drabbades Ljungbyhed med näromliggande områden för samma sak. Kan det här vara sammanhängande? Eller är det rentav en slump?

– Vi får se vad provsvaren säger. Men det jag kan säga är att det är två olika vatten- och ledningsnät. Under min tid sedan 2008 på kommunen, var händelsen i Ljungbyhed den första sedan dess, säger Börje Andersson.

Koliforma bakterier förekommer i naturen och i den normala tarmfloran hos djur och människor. I detta skede tror man att bakterierna beror på att ytligt vatten har läckt in. Därför bör allt dricksvatten kokas före användning, skriver kommunen på sin hemsida.

Publicerad 02 December 2019 08:08