Fullspäckat schema, däribland med visning av det gamla skomakeriet, är att vänta på Ingeborrarpsgården i helgen.

Fullspäckat schema, däribland med visning av det gamla skomakeriet, är att vänta på Ingeborrarpsgården i helgen. Foto: Wilhelm Nilsson

Fart och fläkt väntar julmarknaden på gården från förr

Fullspäckat schema för besökaren

INGEBORRARP.

Ingeborrarpsgården utanför Örkelljunga bjuder in till en julmarknad full av utställare och aktiviteter. Då blir festligheterna utöver det vanliga i en miljö som andas historia.

Av
Wilhelm Nilsson

Mitt ute i Ingeborrarp återfinns den gamla gården med anor från 1800-talet. De flesta av husen står kvar från den tiden än i dag.

Tiden, den står dock inte still den 8 och 9 december. Då väntar en julmarknad på den anrika platsen, som innehar ett fullspäckat körschema. Besökarna lär alltså knappast tycka att tiden går långsamt.

– På plats kommer vi att ha utställare som skyltar med hantverk, smide och mat. Några av utställarna kommer även baka sitt bröd här på plats. Dessutom väntar flera aktiviteter i form av dans runt granen, lekar och chans till att träffa tomten, säger Emelie Andersson, verksamhetsledare på Ingeborrarpsgården.

Nöjet på Ingeborrarpsgården avverkas mellan 12 och 16 under dagarna. För att besökarna inte ska behöva åka långvägar för att ta en matpaus, står krögaren Kent Ekstrand till tjänst i köket.

– Här i värdshuset kommer vi att servera jultallrik under lördagen och söndagen. Den är något enklare än julbordet som endast serveras under söndagen. Vill man sätta sig till bords med en jultallrik, är det först till kvarn som gäller. Julbordet behöver man boka i förväg, säger Kent Ekstrand, när vi blickar ut över linnedukarna som täcker middagsborden.

Får man ett par timmar över, finns det möjlighet att titta sig omkring på gården. När Emelie Andersson tar Lokaltidningen runt på en rundvandring, springer tiden. Intrycken är många, samtidigt som byggnaderna är flera.

– Bygden har hjälpt oss med insamling av grejerna, säger Emelie när vi ser oss omkring i byggnaderna.

Här finns flera uppsättningar av välbevarade klänningar, gamla arbetsredskap samt vedugn, smedja och skomakeri från det förflutna. Och kanske, får man se den livslevande tomten smida ihop en ny släde i helgen...

Publicerad 02 December 2019 14:30