Foto: Länsstyrelsen Skåne

Ny webbplats hjälper kommuner med avhoppare

"Fråga som är ny och svår för många"

SKÅNE. Nyligen invigdes en ny webbplats där kommuner kan få hjälp med kriminella som vill hoppa av. Bakom satsningen står Länsstyrelsen Skåne och Polismyndigheten i region syd.

Det finns i dagsläget en stor efterfrågan kring kunskap om hur man ska arbeta med personer som vill hoppa av en kriminell organisation eller ett våldsbejakande närverk. Därför har sajten avhoppare.se nu lanserats.

– Det här är en fråga som är ny och svår för många kommuner. I dag har vi en situation med extremt våld på flera platser i Skåne. Och vi vet att det finns personer som vill ta sig ut ur dessa miljöer. Men för att det ska lyckas måste kommuner veta hur de ska arbeta med avhoppare. Webbplatsen har redan börjat användas och jag får bara positiv feedback om innehållet, säger säger Susanne Gosenius, samordnare för brottsoffer- och personsäkerhetssektionen vid Polismyndigheten, i ett pressmeddelande.

På webbplatsen kan exempelvis kommuner få information vad man behöver tänka på i arbetet med avhoppare och vart man kan vända sig för att få stöd.

– Avhopparen kommer ofta i kontakt med myndigheter under dramatiska förhållanden, inte sällan under hot. Då gäller det att agera snabbt för att lyckas förmå individen lämna en kriminell livsstil, säger Susanne Gosenius.

Personer som lämnar en kriminell livsstil innebär minskade kostnader för samhället. En studie från Fryshuset visar att en person som lever i gängmiljö under 15 år skapar samhällskostnader på omkring 23 miljoner kronor.

Publicerad 14 November 2019 00:00