Foto: Mostphotos.com

Kommuner kräver mer pengar för sitt flyktingmottagande

Överklaganden väller in till förvaltningsrätten

SVERIGE. En majoritet av Sveriges kommuner anser att de får för lite ersättning från staten vad gäller flyktingmottagande. Det visar en granskning som Sveriges Radio Ekot gjort. Totalt har 247 av Sveriges 290 kommuner överklagat ersättningen de tilldelats.

Sedan 2018 har över 3 000 överklaganden gällande ersättning för flyktingar och migranter nått landets förvaltningsrätter.

Många av överklaganden handlar om utgifter som kommunerna tvingats betala för att exempelvis kunna erbjuda nyanlända en bra skolgång eller betala för placeringar på HVB-hem, skriver SR.

Lund är en av de skånska kommuner som menar att staten tagit springnota gentemot kommunen under flera års tid, vilket Lokaltidningen rapporterade om tidigare i veckan.

– Vi får bara ersättning från staten de första två åren, samtidigt visar SCB:s statistik på att det i genomsnitt tar åtta år innan hälften av de nyanlända får jobb. Staten har länge tagit springnota gentemot Lund. Det får vara slut med det nu, sa kommunstyrelsens ordförande Philip Sandberg (L) då.

Migrationsverkets Åke Svedmert har till Sveriges radio förklarat att staten tidigare varit mer generös och generell vad gäller att ersätta kostnader för flyktingmottagande.

– Nu måste det vara individknutna kostnader för att vi ska kunna betala ut det. Regeringen är det ju som har beslutat vad vi kan betala ut ersättning för.

Av alla de överklaganden som hittills inkommit till förvaltningsrätten har inga ännu lett till någon vägledande dom.

Publicerad 18 October 2019 00:00