Karim Ottosson är chef för lokalpolisområde Ängelholm.

Karim Ottosson är chef för lokalpolisområde Ängelholm. Foto: Martin Wingren/privat

Polisen står handfallen: 94 incidenter med krossade rutor på tio dagar

Polischefen om vandalismen med luftvapen: "Så här kan det inte fortsätta överhuvudtaget"

NORDVÄSTRA SKÅNE.

Den omfattande skadegörelsen mot bilar, busskurer och byggnader eskalerar. Nu går Polisen ut och vädjar till både allmänhet och kvällsarbetande personal om att rapportera in avvikande händelser.

Av
Felix Alnemark

Mellan 27 september och 7 oktober har det inträffat 94 incidenter i lokalpolisområdena Helsingborg, Ängelholm och Klippan. Värst är läget i Ängelholm där även Höganäs och Båstad ingår. Där har 49 incidenter rapporterats enligt Polisen i Nordvästra Skånes Facebook. I Klippans lokalpolisområde har 28 incidenter rapporterats och i Helsingborg är siffran 17.

Det handlar om skadegörelse mot framförallt privatpersoners bilar men även lastbilar, företagsbilar, busskurer och byggnader. I flera fall är det konstaterat att skadegörelsen har skett med någon form av luftvapen. Gemensamt för all skadegörelse är att den skett mellan klockan 18 och 06.00. Polisen tror att den som ligger bakom rör sig med någon form av fordon.

– Så här kan det inte fortsätta överhuvudtaget. Jag vädjar till all kvälls- och nattarbetande personal i nordvästra Skåne att rapportera in saker som man tycker avviker i sin omgivning. Ser man bilar eller pågående skadegörelse så ring omgående 114 14 eller akut 112. Det kan ju för övrigt också handla om folk som går ut med sitt husdjur på kvällskvisten eller övriga flanörer, säger LPO Ängelholms polischef Karim Ottosson i Facebookmeddelandet.

Polisen arbetar med att sammanställa materialet och försöka hitta mönster. Tekniska undersökningar av brottsplatser har gjort och kameraövervakningsfilm samlas in. Men det finns inga misstänkta i nuläget.

"Vi på polisen förstår givetvis frustrationen hos de individer som drabbas. Det innebär i många gånger pappersjobb, verkstadsbesök, polisanmälan och i en del fall en obehaglig känsla av intrång i sitt privatliv" skriver Polisen.

– Men utan allmänhetens tips, information och filmer kommer det här bli mycket svårutrett. Man kan vara anonym om man så önskar, säger Karim Ottosson.

Publicerad 08 October 2019 16:22