”Jag heter Abbas Alavi, jag är hazar och kristen, och jag är stolt över att vara kristen

”Jag heter Abbas Alavi, jag är hazar och kristen, och jag är stolt över att vara kristen", står att läsa på Abbas Alavis lapp som synts i sociala medier där han bland annat har fått ta emot hot från religiösa grupperingar. Abbas riskerar att bli utvisad till Afghanistan och han är säker på att hans konverstering kommer leda till hans död i hemlandet. Foto: Privat/Tomislav Stjepic

Kristne Abbas, 20, ska utvisas: ”Jag vet att de kommer att döda mig”

Migrationsverket anser honom inte vara genuin kristen

ÅSTORP.

Söndagsskoleläraren Abbas Alavi, 20, ska utvisas till Afghanistan och har genom sociala medier fått ta emot dödshot för sin konvertering från islam till kristendom. I Afghanistan finns det bara en sak som väntar honom, enligt honom själv – döden. ”Det är det enda jag kan vara säker på”, säger han.

Abbas Alavis överhängande risk att bli utvisad till Afghanistan har engagerat många, speciellt i hemorten Linköping. Över 3 000 namn har samlats in för att han ska få stanna. Men farmtiden ser mörk ut.

För närvarande befinner han sig på Migrationsverkets förvar i Åstorp där han väntar på besked från myndigheten. Han beskriver vardagen och tillvaron på förvaret som tristessfylld och stressande. Han försöker hålla negativa tankar borta och som bäst lyckas han när familj eller vänner är på besök.

– Men när de har gått blir jag jätteledsen och jättearg. Arg på Migrationsverket, på min situation och arg på hela mitt liv, säger han dagen efter att han har firat sin tjugonde födelsedag.

Abbas kom till Sverige för fyra år sedan, efter omvägar till Iran sedan Grekland. Hans pappa och farfar blev mördade av reiligösa grupperingar på grund av att hans pappa tillhörde militären. Samma dag som hans pappa dödades såg Abbas mamma till att sonen kunde lämna landet då risken att möta samma öde som de två äldre generationerna var för stor.

Efter 2,5 år i Iran där han var papperslös och arbetade som snickare, höll han sig gömd i en källare. 2015 lyckades han ta sig till Grekland och så småningom kom han till Sverige där han fick plats på ett HVB-hem.

Så långt är hans historia inte särskilt annorlunda än för många andra som flytt från Afghanistan.

Men redan i Grekland, när han fick hjälp via den kristna kyrkan, började han känna intresse för Jesus och kristendomen, men vågade inte ge uttryck för det när han kom till HVB-hemmet i Sverige. Han lyckades få en bibel översatt till persiska men fick hålla den gömd på grund av att de många andra som var av annan tro inte tycktes tolerera det. Vändningen kom när Abbas Alavi fick komma till familjen Lundgren som är aktiva i Missionsförsamlingen i Linköping.

– Då vågade jag ge uttryck för att jag ville lära mig om Jesus och kristendomen, säger han.

Slutligen konverterade Abbas Alavi till kristendomen, döptes 2017 och har sedan dess varit söndagsskolelärare inom Missionskyrkan och hållit i kyrkans barngrupper.

Så sent som i slutet av februari vände dock den frihet han kände över att öppet vara kristen. När han skjutsade en kompis hem på cykel efter en stund i kyrkan togs han av polis som upptäckte att han inte hade uppehållstillstånd. Han juridiska ombud hade överklagat utvisningsbeslutet, men överklagan hade nyss fått avslag och han skickades till Migrationsverkets förvar i Åstorp där han väntar på utvisning till Afghanistan, något som även Vimmerby tidning har rapporterat om.

Enligt Almina Imamovic, Abbas Alavis juridiska ombud, har myndighetens utövande lämnat mer att önska.

– Migrationsverket anser att Abbas inte är genuin kristen även om de har fått ta del av hans dopintyg, kyrkans intyg, hans facebook där han berättar om sin tro med mera, säger hon och fortsätter:

– De har även skickat honom till afghanska ambassaden för att få resehandlingar så han kunde återvända till Afghanistan. Men i samtal med ambassaden menade man att de inte kunde garantera Abbas säkerhet vid ett återvändande. Ett återvändande till Afghanistan innebär döden för honom – inget annat.

Almina Imamovic menar att det inte finns någon rättssäker process.

– Jag får en känsla av att för Migrationsverket handlar det inte om vad som är rätt eller fel – afghaner ska utvisas. Det har blivit en fråga om prestige och makt, säger hon.

Samtidigt pekar nu även en färsk rapport från fem frikyrkoförbund på att asylprövningen för afghaner som konverterat till kristendom är godtycklig och rättsosäker.

Rapporten omfattar 619 afghanska medborgare som har sökt asyl i Sverige. Siffrorna visar att 68 procent av personerna har fått avslag på sin asylansökan med anledning av att deras tro inte anses vara genuin. Har personen dessutom angett konversion sent i asylprocessen är motsvarande siffra 81 procent, rapporterar TT.

Och även för Abbas Alavi ser framtiden osäker ut. Han har varit öppen med sin kristna tro i sociala medier, mycket för att han är stolt över den och vill missionera för andra. Men han hade inte drömt om de hot han fått motta.

– Jag har fått minst fyra hot där de berättar att de ska halshugga mig när jag kommer tillbaka till Afghanistan, säger han.

Hur lever man med sådana hot och ovissheten i om du kommer att få stanna i Sverige eller inte?

– Jag får leva med det. Familjen i Linköping och vänner ringer mig ofta för att jag ska må bra och hålla negativa tankar borta. Jag tänker på framtiden, hoppas att svenska regeringen ska ändra reglerna och hoppas att min advokats överklagan ska gå igenom. Jag är mycket nervös och känner stor stress. Jag har mitt liv här, har ingen familj i Afghanistan och jag vet att jag kommer att bli dödad där.

Vad anser du om att Migrationsverket inte anser dig vara genuint kristen?

– Det känns jättekonstigt. Hur ska man kunna mäta någons tro?

På Migrationsverket kan man inte uttala sig i det specifika ärendet.

– Men alla ärenden prövas individuellt och alla har sin berättelse och anledningar till varför man anser att man bör få stanna, säger Irene Sokolow på Migrationsverkets presstjänst.

Publicerad 20 March 2019 05:30